OZBILJNO UPOZORENJE

DEBLJINA OPASNIJA OD PUŠENJA! Pretili žive kraće do 13,7 godina nego vršnjaci

Od prije je poznato kako pretilost ima utjecaja na mnoge bolesti, a među njima i na moždani udar. Nova studija otkriva kako u pretilost utječe na životni vijek osoba čak i više nego što to uzrokuju cigarete.

Studija o pretilosti pokazuje kako one osobe koje su imale 45 kilograma više od prosječne težine koju bi trebale imati žive kraće 6,5 do 13,7 godina nego njihovi vršnjaci s zdravom težinom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je obuhvatilo podatke od 9564 odrasle osobe s ekstremnom pretilošću te podatke od 304011 osoba s normalnom težinom.

Ukupni rizik od umiranja povećava se s povećanjem indeksa tjelesne mase u skupini pretilih osoba uslijed bolesti srca, dijabetesa ili nekog oblika tumora.

Osobe s indeksom tjelesne mase od 40 do 44,9 gube prosječno 6,5 godina života dok one osobe s indeksom tjelesne mase od 50 do 54,9 gube 9,8 godina života te osobe s 55 do 59,9 u prosjeku žive 13,7 godina kraće no njihovi vršnjaci s zdravom težinom.

Autori istraživanja navode kako je od 1980-te godine učetverostručen broj pretilih osoba i kako je iznimno važno ukazivati na opasnost pretilosti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:37