NOVOST IZ ZAHODA

ČUDESNO OTKRIĆE U ljudskom izmetu pronađen gen koji donosi nove spoznaje o antibioticima

Virusi u 700 godina starom ljudskom izmetu sadržavali su gen otpornosti na antibiotike premda su ti lijekovi prisutni tek od prošlog stoljeća!

Kopanje po zahodima iz 14. stoljeća za znanstvenike je bilo sve prije nego li glamurozan zadatak ali ovo otkriće u fosiliziranom ljudskom izmetu u Belgiji dokaz je da su ljudska crijeva ostala nepromijenjena i nakon 700 godina, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu Applied and Environmental Microbiology.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

A kako su znanstvenici uopće došli do tako starog izmeta? Riječ je o nalazu zahoda iz 1300. godine koji je otkriven tijekom obnove jednog belgijskog trga 1996. godine. Pronađen je dobro sačuvani sanduk koji je tada služio kao zahod u kojem su fosilizirane fekalije bile sačuvane od kontaminacije tijekom vremena. Potom su znanstvenici poduzeli sve da se taj dragocjeni uzorak ne bi zagadio u labotoriju ili na mjestu uzimanja uzorka.

Usporedili su DNK virusa u fosiliziranom uzorku s 21 uzorkom stolice dobivene danas i otkrili da su mnoge od virusnih sekvenci identične. Znanstvenici sa Sveučilišta u Marseilleu kažu kao analiza govori da probavni sustav čovjeka nije promjenjen kao ni virusna zajednica koja ima važnu ulogu u ljudskim crijevima i za ljudsko zdravlje kao dio metaboličkog sustava. Geni otporni na antibiotike i na neke toksične spojeve očito su priroda obrana crijeva jer u prirodi naprosto postoje neke toksične tvari kao i prirodni antibiotici. Tim francuskih stručnjaka širi svoje istraživanje ovih 700 godina starih fekalija na pronađene gljivice i parazite u njima.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Da su bakterije koje žive u crijevima vrlo važne govori i prošlogodišnja američka studija koja je pokazala da četvrtina stanovništva ima 40 posto manje crijevnih bakterija nego li je potrebno za održavanje dobrog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:04