NOVA NADA

CIJEPILI IH ODMAH PO ROĐENJU I IZLIJEČILI OD HIV-a? Četiri bebedobile revolucionarno cjepivo

 Duje Klarić/Cropix
Znanstvena zajednica drži kako bi pronalazak ovog cjepiva mogao dovesti i do samog lijeka

Samo nekoliko sati nakon rođenja četiri bebe dobile su revolucionarno cjepivo, a nakon nekog vremena utvrđeno je da je virus HIV-a potpuno nestao iz organizma njih tri.

Kod četvrte bebe ipak je, iako je bila podvrgnuta istom tretmanu, zabilježena izuzetno niska razina virusa HIV-a.

Ova će senzacionalna terapija biti objavljena i predstavljena 20. srpnja na Konferenciji o AIDS-u u Melbournu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvena zajednica drži kako bi pronalazak ovog cjepiva mogao dovesti i do samog lijeka, i to uz preduvijet da se bolest počne tretirati u ranoj fazi.

U ovom trenutku nije poznato koliko su danas te bebe stare, no i to će biti objavljeno kada se 14 tisuća izaslanika iz 200 zemalja okupi u Melbournu.

'Iako neki o ovom otkriću govore kao o lijeku, to još ne možemo definirati', objasnila je prof. Sharon Lewin, jedna od vodećih stručnjaka ove konferencije.

'Moramo biti izuzetno oprezni kada govorimo o potpunom izliječenju od bolesti. Ipak, ovo ovog slučaja vlada veliko uzbuđenje jer su sve četiri bebe dobile cjepivo gotovo odmah nakon rođenja, a kada su liječni pokušali locirati virus više ih u njihovim organizmima nisu mogli pronaći', kaže prof. Lewin.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

'Ipak, još uvijek se smatra kako je najbolji način prevencije, to jest da beba uopće ne dobije virus HIV-a - da se mama tijekom trudnoće podvrgne terapiji', zaključuje prof. Lewin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:31