OSTAJE U ŽELUCU

ČAROBNA FORMULA ZA MRŠAVLJENJE Znanstvenici otkrili novi revolucionarni lijek bez nuspojava?

Tableta djeluje tako da izaziva osjećaj sitosti, a njezina posebnost je što ne ulazi u krv, nego ostaje isključivo u želucu

Nismo jeli, a čini nam se da jesmo pa zato mršavimo jer umjesto pravih trošimo imaginarne kalorije! Tableta koja može proizvesti ovaj trik mogla bi postati čarobna formula za gubitak težine, uvjereni su američki znanstvenici, poglavito oni kalifornijskog Salk Institute for Biological Studies iz La Jolle koji su dokazali da lijek sigurno djeluje, zasad, na miševima.

S obzirom na to da je debljina sve veći, i to planetarni problem jer primjerice u svijetu je više od 700 milijuna debelih, a u Europi 40 posto stanovništva ima prekomjernu težinu, svaki pomak u liječenju daje nadu da bi višak kilograma mogao “pasti i kemijom” a ne samo mukotrpnom borbom protiv prepunih tanjura.

U odnosu na ostale lijekove protiv mršavljenja koji su se na tržištu pojavili posljednjih godina, ovaj novi i obećavajući ima potpuno drukčiji način djelovanja i bitno manje nuspojava zbog kojih su neki i povučeni s tržišta.

Naime, lijek ne ulazi u krv već ostaje u želucu i crijevima, gdje stvara prostor za imaginarne kalorije (nismo jeli). “Lijek šalje signale organizmu koji se obično javljaju kad se pojede puno hrane a potom se počinju ‘čisiti’ prostori za pohranu viška trošeći zapravo kalorije”, rekao je direktor instituta Ronald Evans.

Ostaje u crijevima

Lijek nazvan feksaramin aktivira molekularni prekidač koji otpušta želučanu kiselinu u crijevima kao odgovor na dolazak hrane.

Uobičajeno zadatak žuči je pomoći tijelu da probavi hranu, ali ona ima i druge neinvazivne učinke što izaziva niz drugih procesa u cijelom organizmu. Razlog što novi lijek ima manje nuspojava od ostalih koji djeluju na višak kilograma je vjerojatno to što ostaje u crijevima, a ne ulazi u krvotok i tako utječe na cijelo tijelo, kaže studija iz Nature Medicine.

Miševi se nisu debljali

U istraživanju znanstvenici su lijek davali pretilim miševima koji su u svojoj prehrani imali puno masnoća, i to pet tjedana. Otkrilo se da su životinje u tom periodu prestale dobivati na težini, a također je spustio razinu šećera u krvi, kolesterol i smanjeno je nakupljenje masnih stanica. Miševi koji se nisu liječili nisu pokazali slično poboljšanje u tom periodu.

Kao žučna kiselina

Lijek djeluje tako da aktivira receptor farnesoid X (FXR), koji su Evans i kolege proučavali dva desetljeća, a koji nakon obroka osobađa želučanu kiselinu. Također mijenja razinu šećera u krvi i pridonosi sagorijavanju masnoća, kažu istraživači i dodaju da vjeruju kako lijek radi na istom principu pa bi jednog dana mogao biti zamjena za nekiruško liječenje pretilosti. - Lijek je to koji ima slično djelovanje kao žučna kiselina, fexaramin ( Fex) tzv. FER agonist, stimulira lučenje nekih tvari iz stanica crijeva i tako mijenja udio žučnih kiselina u crijevnom sadržaju.

Ispitivanje lijeka slijedi

Smanjuje tjelesnu težinu, stupanj upale, stvaranje glukoze u jetri a povećava termogenezu (odavanje topline ) te povećava količinu smeđeg na račun bijelog masnog tkiva u organizmu - objašnjava endokrinolog prof. dr. Mirko Koršić.

Ipak, onima jako debelima kojima je trenutno na raspolaganju tek restrikcija u prehrani, tjelovježba i u konačnici bypass operacija u borbi protiv debljin ovo je nova nada u jednostavnije liječenje. Slijedi ispitivanje lijeka na primatima, a na kraju i na ljudima da bi se dokazalo djelovanje i netoksičnost. No i prvi rezultati kod miševa obećavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:50