HRANA KAO LIJEK

BOLJE OD PRESTANKA PUŠENJA Za zdravo srce jedite svaki dan losos ili steak!

 CROPIX

Porcija od 75 g steaka na dan ili filet lososa od 100 g pomoći će zdravlju vašeg srčanog mišića više nego što bi pomoglo da prestanete pušiti! Pokazalo je to nedavno istraživanje tima znanstvenika s University of East Anglia.

Naime, dokazano je kako ljudi koji jedu puno hrane bogate proteinima imaju manji krvni tlak i puno zdravije arterije zbog čega spadaju u kategoriju ljudi s manjim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici kažu da to možemo zahvaliti aminokiselinama, molekulama koje osnažuju stanice, tkiva i mišiće u ljudskom tijelu. Hrana bogata proteinima kao što je riba, meso, mliječni proizvodi, grah, leća, brokula i špinat sadrži veliku količinu blagotvornih spojeva. Svi oni jednako dobro utječu na zdravlje srca.

Ova teorija utemeljena je na istraživanju provedenom na uzorku od dvije tisuća Britanki, a objavljena je u časopisu „Journal of Nutrition“. Proučavane su prehrambene navike spomenute ciljane skupine, a poseban naglasak stavljen je na sedam različitih aminokiselina.

Istraživanje je pokazalo da žene koje konzumiraju veće količine aminokiselina imaju manji krvni tlak i krutost arterija, što je glavni uzrok srčanih i moždanih udara. Međutim, različiti izvori aminokiselina pružaju i različite blagodati, otkrili su.

Aminokiseline iz povrća i mahunarki znatno utječu na krvni tlak, dok se aminokiseline iz mliječnih proizvoda, mesa te ribe povezuju sa smanjenim rizikom od krutosti arterija.

Glavni istraživač, dr. Amy Jennings sa UEA′s Norwich Medical School rekla je da je ovo istraživanje jasno pokazalo kako postoje aminokiseline koje „zaštitnički“ djeluju na kardiovaskularno zdravlje.

„Povećani unos hrane bogate proteinima kao što su crveno meso, masnija riba, neobrano mlijeko i neke vrste povrća mogao bi uvelike smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Rezultati prethodnih studija pružile su dokaz da povećani unos proteina može biti povezan sa nižim krvnim tlakom. Željeli smo doznati koji su protein životinjskog podrijetla i biljke najblagotvorniji. Tražili smo među različitim izvorima aminokiselina, kako u mesu, tako i u povrću.“ pojasnila je dr. Jennings.

Inače, tim znanstvenika istraživao je sedam aminokiselina: glutaminsku kiselinu, leucin i tirozin koje možemo pronaći u visokim razinama u mesu i mliječnim proizvodima, zatim arginin, cistein, glicin te histidin koje nalazimo u određenom zelenom povrću i mahunarkama.

„Vrlo je važno je što smo doznali koliko unos aminokiselina utječe na krvni tlak. To je u razini dobro poznate činjenice da unos soli, konzumacija alkohola i tjelesna neaktivnost loše utječu na rizik od srčanog i moždanog udara.“ Zaključila je dr. Jennings.

Dakle, ako imate problema sa srcem ili jednostavno želite prevenirati srčane bolesti, promijeniti jelovnik - ubacite više crvenog mesa (steak, ramsteak), masnije ribe (losos) i mliječnih proizvoda (neobrano mlijeko) i učinit ćete puno za svoje srce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:02