ISCRPLJENOST I BOLOVI

BOLESNA ZBOG VODE IZ BOCE! Značajan izvor magnezija, vodu iz slavine – zamijenila flaširanom vodom

Jeste li možda bolesni zbog vode iz boce? Da, upravo voda iz boce koju svakodnevno pijete može biti uzrokom mučnina, iscrpljenosti pa čak i osteoporoze

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Poput mnogih od nas, 37-godišnja poslovna žena iz Londona Ahlem Gamri je, nastojeći se pridržavati savjeta o osam čaša vode dnevno, stalno uz sebe imala bocu vode. No, iako se načinom života trudila očuvati zdravlje, počela je osjećati cijeli niz simptoma – od nadutosti i iscrpljenosti do bolova u mišićima i zglobovima, vrtoglavica, mučnine i palpitacija.

Tri godine je obilazila liječnike, endokrinologe, neurologe, gastroenterologe, reumatologe i imunologe i svaki od njih je imao različita objašnjenja za njezine simptome, no nitko joj nije mogao točno reći što s njom nije u redu. – Tek kad sam posjetila neuropatkinju, dr. Nigmu Talibu, dobila sam odgovor na svoje pitanje. Nakon što je napravila niz testova i pretraga, otkrila je da imam manjak magnezija.

E, sada dolazimo do onoga što će svakoga iznenaditi, a trebalo bi nas i zabrinuti: taj problem može uzrokovati konzumacija vode iz boce. Manjak tog minerala, o kojem se rijetko govori zapravo je prilično čest među ženama. Po nekim statistikama, jedna od deset žena pati od tog problema, no stručnjaci pretpostavljaju da manjak magnezija ima čak sedam od deset žena, samo što to ne znaju. A posljedice tog manjka mogu biti zaista ozbiljne i itekako utjecati na kvalitetu života.

Naime, magnezij je ključan za održavanje razine energije u tijelu, za održavanje normalnog srčanog ritma, regulaciju krvnog tlaka, održavanje zdravih kostiju i još cijeli niz vitalnih funkcija. A simptomi manjka tog minerala uključuju anksioznost, sindrom nemirnih nogu, poremećaje sna, mučninu i povraćanje, poremećaje srčanog ritma, grčeve mišića i slabost, hiperventilaciju, usporen rast noktiju pa čak i epileptičke napdaje. Tome treba dodati i da je kalcij bez magnezija beskorisan pa stoga manjak magnezija može dovesti i do razvoja osteoporoze.

Što je najgore, u modernoj prehrani ne samo da nedostaje magnezija, već ga ona neprekidno „tjera van“ iz našeg organizma. Nekoć je konzumacijom cjelovitih žitarica, povrća, mesa i orašastih plodova bilo moguće zadovoljiti dnevne potrebe od 320 mg dnevno za žene i 420 mg za muškarce. No, intenzivna poljoprivreda je dovela do toga da je udio magnezija u voću i povrću smanjen za čak 80 posto. Osim toga, kafein, alkohol, procesuirane žitarice i šećer potiču bubrege da izlučuju magnezij te se time dodatno smanuje ionako niska razina magnezija u našim organizmima.

I za kraj, većina nas je značajan izvor magnezija – vodu iz slavine – zamijenila flaširanom vodom u kojoj je udio tog minerala vrlo malen.

Nažalost, manjak magnezija je teško dijagnosticirati, a analiza krvi nije od velike pomoći jer je samo 1 posto magnezija u tijelu pohranjen u krvi, dok se ostatak nalazi u kostima i mišićima. Uz to, simptomi manjka se podudaraju s mnogim drugim problemima te se, stoga, manjak magnezija često brka sa sindromom nadraženih crijeva, PMS-om, migrenama, fibromijalgijom i slično.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ahlem Gamri, britanki s početka priče, pomogao je intravenski vitaminski koktel u koji je bio uključen i magnezij. – U roku od nekoliko dana osjetila sam značajno poboljšanje i simptomi su se, jedan po jedan, počeli povlačiti ili slabiti. Počela sam jesti hranu bogatom magnezijem, poput sjemenki bundeve, sezama ili avokada, a vratila sam se i boci iz slavine – rekla je Ahlem Gamri koja se, otkad je promijenila prehrambene navike i promijenila vrstu vode koju pije, preporodila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:40