ČUVARI ZDRAVLJA

Bademima i orasima riješite se lošeg kolesterola

 Biljana Gaurina/Cropix
Medicinari upozoravaju da se ne smiju jesti slani kikiriki, bademi ili orasi i da to moraju prije svega biti umjerene količine

ZAGREB - Lješnjaci, orasi, pistaciji, brazilski oraščići, kikiriki... Nije da se trebamo pretvoriti u vjevericu i grickati samo orašaste plodove, ali najnovije istraživanje kaže da u umjerenim količinama mogu pomoći da očuvamo zdravlje, kože, pluća, srca, memorije, plodnost.

Novija američka studija pokazala je da oni koji redovito jedu orašaste plodove imaju znatno nižu razinu kolesterola od onih koji to ne čine.

Istraživači s kalifornijskog Sveučilišta Loma Linda otkrili su da prehrana koja se svakodnevno nadopunjuje s orašastim plodovima sadrži sedam posto manje “lošeg” kolesterola. Voditeljica studije dr. Joan Sabate ističe: “Povećanje potrošnje orašastih plodova može povoljno utjecati na razinu kolesterola”.

No, Ellen Mason, medicinska sestra u British Heart Foundation, poziva na umjerenost i ističe da se svakako ne smiju jesti slani kikiriki, bademi ili orasi te da to moraju biti umjerene količine.

Unatoč tomu što imaju puno kalorija, znanstvenici kažu da su orašasti plodovi zapravo pravo skladište hranjivih tvari, osobito vitamina E, folne kiseline, bakra, magnezija i aminokiseline arginin, te da svaka od njih može imati veliku ulogu u prevenciji bolesti srca.

Orašasti plodovi sadrže i biljni sterol, spoj koji se redovito dodaje margarinu kako bi se smanjila apsorpciju kolesterola. Svaki orašasti plod ipak je jedinstven pa su stručnjaci sastavili vodič ovisno o medicinskim potrebama.

Bademi i orasi

Kanadska studija pokazala je da pacijenti koji dnevno jedu 74 grama badema mogu smanjiti loši povišeni kolesterol (LDL) za 9,4 posto. Australska studija pak utvrdila je da ga 90 g macademija na dan smanjuje za 5,3 posto, a prehrana bogata orasima spušta LDL za 16,5 posto, bez da se bilježilo debljanje.

Jesti 45 grama oraha dnevno ili oko 15 polovice - mogla bi pomoći u čuvanju memorije koja pada sa starenjem. Bademi zapravo mogu pomoći da držite kilograme na uzdi, tvrde istraživači s američkog Sveučilišta Purdue.

Lješnjaci

Lješnjaci su odlični za obnovu stanica kože, kaže Kumud Gandhi, stručnjak za hranu. "Lješnjaci su također puni vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, koje čuvaju stanice i sprečavaju bore, ističe Gandhi.

Brazilski oraščići

"Proizvodnja sperme treba određene hranjive tvari, od kojih mnoge nedostaju u modernoj prehrani, uključujući i selen," kaže Zita West, babica i savjetnica za plodnost . Zato preporučuje da se u prehranu uvrsti barem dva do tri puta tjedno i brazilski oraščić.

Kikiriki

Ima puno dokaza da kikiriki (ne slani) može zaštititi od dijabetesa i drugih metaboličkih sindroma, osobito žučnih kamenaca. Preporuka je oko 30 grama kikirikija dnevno.

Pistacija

Gama-tokoferol, oblik vitamina E pronađen je u pistacijima, može pomoći u smanjenju rizika za rak pluća i u sprečavanju drugih vrsta raka, pokazala su istraživanja na Sveučilištu Texas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 21:55