DAN BORBE

ALARMANTNO Jedna od šest osoba će oboljeti od raka kože: Rano otkrivanje je presudno!

Podatak da će jedna od šest osoba oboljet će od raka kože tijekom života dovoljno je alarmantan da nas potakne da vodimo više brige o zdravlju najvećeg ljudskog organa.

Međunarodni dan svjesnosti o najzloćudnijem raku kože - melanomu koji se obilježava slijedeće srijede, a čiji je medijski pokrovitelj Doktor u kući i Jutarnji list, svake je godine dodatni poticaj kako za samopregled kože tako i za povremeni posjet deramtologu osobito ako se uoči neki sumnjivi madež ili ranica na koži koje ne cijeli.

Najugroženiji su muškarci stariji od 50 kao i sve osobe koje su do 15. godine imale opekline od sunca pa makar i samo jedanput.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Prema svjetskim podatcima svake godine od raka kože oboli od 2 do 3 milijuna ljudi od čega 132.000 ima melanom. Oko 40.000 oboljelih godišnje umire od raka kože.

“U Hrvatskoj godišnje od raka kože oboli 289 i 275 žena. Također godišnje umre 118 muškaraca i 79 žena. Alarmantan je podatak da je stopa smrtnosti od raka kože u zadnjih dvadeset godina porasla za čak 50 posto”, rekla je prof. dr. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva.

Također je upozorila na opasnosti solarija. Naime, 20-ak minuta ‘pod lampama’ jednako je rizično kao trosatno sunčanje pod suncem. “Svi koji su uvjereni da će sunčanje u solariju nanjeti manje štete koži u velikoj su zabludi”, rekla je prof.dr. Šitum.

Pozvala je sve one koji često i dugo rade na otvorenom poput građevinara, brodograditelja, radnika u marinama da dođu na preventivne preglede jer samo rano otkriveni rak kože može se uspješno izliječiti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:36