STILISTIČKE VJEŽBE

9 ključnih komada za sezone pred nama

Oni znaju što treba. Troje naših stilista, Nada Došen, Borut Mihalić i Petar Trbović, otkrivaju kako uz samo malo truda izgledati vrlo moderno

Borut Mihalić, modni savjetnik

1. Donji veš kao glavni odjevni predmet

Grudnjak je odjednom puniji i satenski te time postaje vidljiv kao top. On se ne skriva ispod košulje, nego proviruje ispod poluprozirne lepršave bluze, ili se na njega nosi sako. Ovo je zasigurno jedan od posljednjih trendova iz 80-ih koji ponovno postaje aktualan ovo proljeće/ljeto 2010. Za inspiraciju: Marc Jacobs, Fendi i Jean Paul Gaultier.

2. Baloner

Za prevrtljive dane iz svojih ormara izvadite baloner, po mogućnosti od mame ili bake... Nosite ga lijepo vezanog u struku ili ga prekrojite i od njega napravite prsluk, bluzu, haljinu... Za inspiraciju: Alexandar Wang, Dior, YSL Rive Gauche i Marni.

3. Eko-šik

Eko-šik inspiriran je povratkom prirodi i krucijalnim pitanjima o zdravstvenom stanju planeta Zemlje. Pješčani tonovi koji se spajaju s maslinastim pričaju neku novu pustinjsku romantičnu priču, gdje su ovaj put akterice iste - u visokim petama, a manje u ravnim sandalicama. Zapravo to je “eko-priča” namijenjena okrutnom gradskom asfaltu koja unosi dašak romantike među sivim betonskim blokovima. Za inspiraciju: D&G, Chloe, Kenzo, Stella McCartney, Celine i Chanel.

Nada Došen, dizajnerica i stilistica

1. Nešto šareno

Printani uzorci veselih boja unose dašak optimizma u svakodnevicu. Imperativ je kombinacija više različitih printova u istom outfitu. Za to ipak treba biti mali modni majstor, a da ne bi izgledali poput klauna, nabavite jedan, ali vrijedan šareni komad (topić, bluza, hlače, suknja, torba...) i obradujte sebe i okolinu.

2. Natkoljenice

One žene koje podržavaju trend mini suknji i haljina koje nadmoćno haraju modnim prostranstvima, mogle bi svoj omiljeni kratki komad robe oplemeniti natkoljenicama. Uobičajene crne dat će stylingu dodatnu notu dramatičnog seksepila koji balansira na tankoj liniji između izgleda školarke i kurtizane s kraja prošlog stoljeća. U igri su, naravno, i sve ostale boje, printovi, kao i zanimljive strukture pletiva. Kombinacija minice i natkoljenica svakako će biti bingo duet u 2010.

3. Muški sako

Radi se, naravno, o predimenzioniranom ženskom sakou u kojem ćete izgledati kao da ste ga posudili od njega. Njegovo vrijeme u 2010. tek dolazi. Uzet je iz modnih osamdesetih pa se u stilu osamdesetih i kombinira, s tajicama, “preuskim hlačama” ili minicama, ali i s uskim dugim večernjim haljinama.

Petar Trbović, dizajner i stilist

1. Zanimljive balerinke ili čudne cipele

Balerinke u ludoj boji ili s dodacima pout kamenčića, prošivane... Važno je da su pomaknute u odnosu na klasične. Što se cipela tiče, tendencija je već nekoliko sezona da si dizajneri daju oduška na cipelama, stoga su postale poput malih skulptura. Prije nekoliko godina cipele kakve su sada moderne bile su nezamislive, danas kao da se scenografija preselila na cipele. Uz njih je dovoljno obući samo uski jeans i bijelu majicu.

2. ‘Statement’ T-shirt

Zanimljiv T-shirt, najklasičnija pamučna majica s dodacima ili bez njih (poput printa, zakovica ili kamenčića), ušao je u, neću reći visoku, ali zasigurno u dizajnersku, skupu modu. Nazvao bih to statement T-shirtom, jer nije više riječ o običnoj majici, nego o jakom modnom komadu odjeće. Namijenjen je jednako mladim ženama koje se počinju modno izražavati kao i onim starijima. Tako će tinejdžerka obući T-shirt na uski jeans, a poslovna žena njome može zamijeniti dosadnu poslovnu košulju.

3. Sport Billy torba

Mislim na torbu koja nije više samo nešto u čemu nosiš stvari nego je jedno od glavnih sredstava izražavanja osobnog stila. Dakle, nije važno od čega je i od koga torba, važno je samo da bude prilično izražajna i da odražava karakter žene koja je nosi. Poslovne žene također si mogu priuštiti malo luđu torbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:45