BOGATA ŠPANJOLSKA PLEMKINJA

Vojvotkinja od Albe (85): Razdijelila je pet milijardi dolara kako bi dobila dozvolu za treći brak

Ona je Vojvotkinja od Albe, žena koja ima više naslova od bilo kojeg monarha na svijetu, ali i više tvrdoglavosti od većine njih. Naime, 85-godišnja María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva odlučila se sa svojih 85 godina ponovno udati usprkos protivljenju obitelji. Ovaj put njen odabranik je pučanin mlađi 24 godine i neće dopustiti čak ni španjolskom kralju Juanu Carlosu da je u tome spriječi.

Plastične operacije

Žena sa 44 kraljevska naslova i gotovo isto toliko plastičnih operacija ujedno je najbogatija žena u Španjolskoj, a sada je spremna odreći se svog bogatstva kako bi je svi pustili na miru, a ona uživala u svom dragom. Procjenjuje se da je teška pet milijardi dolara, a posjeduje tisuće hektara zemlje i neprocenjivu kolekciju umjetnina. Navodno bi mogla proputovati Španjolsku od sjevera do juga a da nijednom ne napusti svoje posjede. Vlasnica je nekoliko desetaka dvoraca čije zidove krase najskupocjenije slike na svijetu, uključujući one od velikih majstora poput Goye i Velazqueza. Njenih šestero djece diže se kosa na glavi od pomisli da bi sve to moglo dopasti šaka Alfonsa Dieza Carabantesa, koji radi u socijalnoj službi i odabranik je njihove majke.

On želi samo mene

No, lukava vojvotkinja sada se dosjetila kako doskočiti svojoj djeci, te je odlučila unaprijed im dati sve ono što bi trebali naslijediti nakon njezine smrti.

- Alfonso ne želi ništa. Sve što želi sam ja. Ne razumijem zašto nam moja djeca toliko otežavaju. Uostalom, svi su oni razvedeni - rekla je. Alfonso bi trebao postati njen treći suprug, a dvoje budućih mladenaca planiralo je tajno vjenčanje u Londonu.

Vojvotkinja čiji su zaštitni znak afro frizura i narukvice oko gležnja, koje nikako ne priliče pripadnici španjolskog plemstva, uvijek je do sada dobivala što je htjela. Prvi muž bio joj je aristokrat, vojvoda Luis Martinez de Irujo y Artacoz, a nakon vjenčanja 1947., koje je proglašeno najskupljim na svijetu, par je otputovao na tromjesečni medeni mjesec u Sjedinjene Države. Bili su skupa sve do njegove smrti 1972. i u braku su dobili pet sinova i kćer.

Cijela plaća za frizera

Šest godina kasnije njen je izbor pao na bivšeg jezuitskog svećenika, a Jesus Aguirre y Ortiz de Zarate bio je previše za kozervativnu Španjolsku.

Sadašnji mladoženja ima godišnju plaću koliko vojvotkinja troši samo na frizera, ali je navodno već potpisao dokumente da se odriče bogatstva svoje odabranice. Uz to je izjavio kako ju je prvi put susreo još prije 30 godina, te kako mu otada ne izlazi iz glave.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:06