NAJRADOSNIJI BLAGDAN?

'VILENJACI VAN! MI SMO KRŠĆANI!' Čazmanci žestoko protiv igraonice za djecu jer 'ne promiče kršćanske vrijednosti'

 Foto: Facebook

Grad Čazma je ove godine predstavio jedinstven projekt Čelfograd i koji najmlađima omogućuje sudjelovanje u raznim radionicama tiojekom božićnih blagdana.

Djeca tako mogu uživati u raznim igrama poput izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa, blagdanskih slastica, čitanja priča, pisanja pisama Djedu Mrazu, koje provode Čelfiji, vilenjaci – pomoćnici Djeda Mraza i razne druge zanimljivosti.

Međutim, likovi Djeda Mraza i njegovih pomoćnika vilenjaka zasmetali su manjem broju građana Čazme jer, kako kažu, nemaju veze s kršćanskom tradicijom. I dok djeca uživaju, neki su se odlučili 'obračunati' s nepoćudnim likovima iako već posve udomaćenim u proslavi Božića.

Tako je u utorak ispred igraonice prosvjedovala jedna žena noseći transparent s natpisom: 'Ne, ovo nije grad vilenjaka! Vilenjaci – van! Mi kršćani slavimo Božić! Dođi, Isuse!'

Foto: Facebook

Također, manja grupa građana zabrinutih za očuvanje kršćanske tradicije uputila je pismo gradskoj upravi Čazme ističući kako je '…ovo vrijeme obilježavanja rođenja Spasitelja Isusa Krista' pa su '…zgroženi uvođenjem nekršćanskih, poganskih likova u naš grad.' Također, smatraju neprihvatljivim 'njihov Grad' imenovati 'gradom Vilenjaka.' Dopis je potpisalo nekoliko građana koji se zalažu za zabranu ovakvog projekta iduće godine.

Podsjećamo, obilježavanje zimskog solsticija nije svojstveno samo kršćanima, već je kršćanska crkva u svojim ranim danima jedan od najvažnijih događaja u Bibliji, rođenja Krista, smjestila upravo u to doba kako bi bio protuteža rimskoj svetkovini Saturnalija. Još neke od svečanosti koje su poslužila kao model Božiću su keltski blagdan Jul, rimski blagdan Natalis Solis Invicti koji se održavao baš 25. prosinca i tako dalje.

Nadalje, i najkarakterističniji božićni ukras – božićno drvce – također je 'posuđeno' iz predkršćanske tradicije jer su poganski narodi obilježavali zimski solsticij kićenjem zimzelenog drveća.

U zapadnoj Europi uobičajen je prikaz rođenja Isusovog, tzv. jaslica, prekrivenih snijegom, što, naravno, također nije točno, jer osim što se ne zna točno kojeg je datuma Isus rođen, posve je sigurno da ondje gdje je rođen nije bilo snijega.

Što se pak tiče onog djeci najzanimljivijeg dijela – poklanjanja darova – u većini europskih zemalja živa je i priča o Djedu Mrazu ili Djedu Božićnjaku koji živi na Sjevernom polu i čiji pomoćnici vilenjaci mu pomažu u izradi poklona za dobru djecu.

U Latinskoj Americi postoji vjerovanje da Djed Božićnjak izrađuje igračke koje daje malome Isusu koji ih potom dijeli djeci.

U Italiji darove nosi Babbo Natale (ekvivalent Djedu Mrazu), a na Sveta tri kralja stara žena (vještica) Befana.

Prosvjed nekolicine građana nije dobio veću podršku jer se većina Čazmanaca slaže da ovakva isključivost nije potrebna i da postojanje dodatnih elemenata ne samo da ne umanjuje vrijednost proslave Božića, već ju, naprotiv, obogaćuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:28