ISPRAZAN ŽIVOT

VIDEO: ZVIJEZDA INSTAGRAMA ODLUČILA PREKINUTI S VIRTUALNOM SLAVOM 'Ovo je istina o mom 'savršenom životu''

 YouTube

Instagram zvijezda, 18-godišnja Essena O'Neill iz Queenslanda odlučila je prekinuti svoju virtualnu slavu i zalupiti vrata obožavateljima tako što im je otkrila istinu o tome koliko je zapravo truda uložila stvarajući iluziju savršenosti na društvenim medijima.

Essena O'Neill imala je gotovo milijun pratitelja na Instagramu, YouTubeu, Snapchatu, Twitteru i Tumblru i pristojno je zarađivala reklamirajući na svojim profilima odjeću i kozmetičke proizvode.

No cijelo iskustvo ostavilo ju je 'ispraznom', kazala je.

Nisam bila ni svjesna da sam većinu svog tinejdžerskog života bila ovisna o svom fizičkom izgledu, o društvenim mrežama i statusu koji sam stekla putem njih.

Društvene mreže nisu stvarnost. To je svijet koji je nastao na temelju lajkova, odobravanju i količini obožavatelja koji sami stvaraju predodžbu.

U dirljivom 17-minutnom videu, Essena je objasnila kako prestaje objavljivati snimke na YouTubeu zauvijek jer ne želi podupirati kanal s čijem se politikom ne slaže.

Obrisala je i tisuće fotografija s Instagrama, a one koje je ostavila objasnila je kako su nastale.

Za fotografiju na kojoj je u bikiniju, Essena je objasnila kako se uslikala otprilike 100 puta kako bi njezin trbuh ispao 'dobro'.

- U našem društvu, morate izgledati lijepo da bi vam ljudi pridali pažnju. Stoga je moj izgled bio jedina vrijednost.

Na kraju videa 18-godišnjakinja je objasnila kako je provodila oko 50 sati dnevno na društvenim mrežama brojeći lajkove i komentare koji su joj davali osjećaj vrijednosti.

- Sviđala mi se ideja da se nekom sviđam i da mi se netko divi. Moj život označavale su brojke, a ne stvarni ljudi, trenuci ili moj talent za slikanje, pisanje...

Ne mogu vam opisati koliko je život lijep bez mobitela, društvenih mreža, bez konstantnog uspoređivanja, bez lajkova i pratitelja... nikad se nisam osjećala tako slobodno - kazala je Essena.

Essena ipak nije potpuno pobjegla iz javnosti. Naime, sada ima svoju internetsku stranicu 'LetsBeGameChangers' pomoću koje se bori protiv 'kulta društvenih mreža' i objavljuje teme poput jednakosti spolova, klimatskih promjena i organskoj hrani.

Essena želi mladim djevojkama dokazati da fotografije koje vide na društvenim mrežama ne trebaju biti ono čemu žude.

Nema ništa dobro u provođenju vremena uređivajući svoje fotografije kako bi svijetu pokazao 'da si ga dostojan'. Ne dopusti da ti itko kaže da nisi dostojan ako nemaš tešku šminku, ako nisi odjeven u skladu s trendom, ako nemaš više od 100 lajkova pod fotografijom ili pak tijelo savršeno za bikini, tanak struk i dugu plavu kosu.

Kad se prestaneš uspoređivati s drugima, uvidjet ćeš svoje vrline i individualnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:35