PSIHOLOŠKI POREMEĆAJ

VIDEO: 'VRIJEĐALI SU ME I ZVALI ĆELAVICA' Djevojka koja čupa svoju kosu dobila podršku i ozdravila

 YouTube

Još dok je bila mala djevojčica Rebecca Brown bi se igrala svojom kosom kad god bi bila pod stresom ili je zbog nečeg uzrujana.

Njezina navika prešla je u opsesivno-kompulzivni poremećaj zbog kojeg je gotovo u potpunosti oćelavila. S trinaest godina prvi je put zbog svog problema posjetila liječnika, no punih pet godina oni nisu uspjeli dijagnosticirati bolest - govorili su joj da prestane biti nervozna ili da sjedi na rukama.

U međuvremenu je, zbog svog izgleda, u školi bila izvrgnuta maltretiranju od drugih učenika.

- Mnogi učenici nisu razumjeli zašto ćelavim, neki su me nazivali ćelavicom, no najgori su bili užasnuti pogledi koji su mi druga djeca upućivala - kazala je.

U jednom je trenutku bila toliko ćelava da je obrijala cijelu glavu, a nekad je nosila i perike.

S 14 je odlučila sama otkriti što joj se događa. Na interentu je potražila odgovor i naišla na neke snimke o poremećaju koje nisu bile za nju zadovoljavajuće. Stoga se svakog dana počela slikati i iskreno bilježiti svoja iskustva na Internetu. Odgovori drugih korisnika bili su puni suosjećanja i potpore. Kao rezultat toga, njezino samopouzdanje je naraslo, a s njime i njezina kosa.

Rebecca Brown sada ima 20 godina i postala je muza tisućama ljudi koji pate od trihotilomanije, poremećaja karakteriziranog nekontroliranom potrebom čupanja vlastite kose, a ponekad i obrva ili pak trepavica.

- Neki kažu da je trihotilomanija rezultat traume iz djetinjstva, no za mene je povlačenje kose bila stvar kojom sam se tješila - kaže Rebecca Brown.

Njezini video uratci pregledani su više od 12 milijuna puta i ima toliko fanova koji joj šalju poruke da im ne stigne svima ni odgovoriti.

- Važno je da oboljeli znaju da nisu sami i da se ne srame pitati za pomoć - kazao je glasnogovornik Udruge za podršku oboljelima od trihotilomanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:31