OPASNE I SAMOSTALNE

VIDEO Vaši kućni ljubimci su pravi mali strojevi za ubijanje!

Istraživači s američkog Sveučilišta Georgia odlučili su izvesti mali eksperiment. Na čak 60 mačaka stavili su malene kamere koje je dizajnirao tim National Geographica kako bi provjerili što te životinje rade kada im vlasnici nisu kod kuće. Došli su do nevjerojatnog otkrića - mačke su pravi mali strojevi za ubijanje.

Iako je poznato da i domaće mačke love i ubijaju svoj plijen znanstvenici su vjerovali kako one ubijaju u znatno manjim razmjerima. Utvrdili su, naime, kako mačka u prosjeku ubije čak dvije životinje tjedno.

No, osim miševa oni ubijaju guštere, zmije, žabe i ptice. Oko 30 posto svog plijena pojedu, a čak 49 posto ubiju i ostave da istrune. Ostatak odnesu kući svojim vlasnicima.

Istraživanje je također pokazalo kako mačke vole opasnost. Snimke pokazuju kako se kada im vlasnika nema kod kuće ili kada izađu na ulicu, mačke vole zavlačiti u kanalizacijske cijevi, kopati po smeću i trčati po prometnim ulicama. Rizičnom ponašanju skloniji su mužjaci.

No, najšokantnije otkriće za mnoge vlasnike jest da njihove mačke imaju - drugu obitelj. Mnoge od njih vlasnici obližnjih kuća puštaju da slobodno ulaze u njihove domove. One tamo jedu, odmaraju i provode vrijeme kao da su kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:35