HEROJ ALJASKE

VIDEO: Pas Buddy doveo vatrogasce do zapaljene kuće

 YouTube

ANCHORAGE - Njemački ovčar Buddy (na engleskom prijatelj) pokazao se kao pravi prijatelj u nevolji jedne obitelji na Aljasci, kojoj je požar zamalo progutao kuću u šumovitom području udaljenom 88 km od Anchoragea.

Kada je 4. travnja navečer u radionici obitelji Heinrichs izbila vatra, Buddyjev vlasnik Ben (23) telefonom je pozvao pomoć. No kako nitko nije dolazio, poslao je psa da potraži vatrogasce rekavši: - Buddy treba nam pomoć!

Ovčar je potrčao iz sve snage i na jednom križanju cesta istrčao pred svjetla automobila policajca Terrencea Shanigana. Aljaškom specijalcu 'trooperu' nakon poziva je, zbog hladnoće, otkazao sustav navigacije pa je bezuspješno pokušavao pronaći posjed na kojem je buknula vatra.

Buddy (5) je privukao pozornost troopera i poveo ga prema kući, krivudavom cestom kroz snijeg i šumu. U trku se povremeno okretao kako bi se uvjerio da ga automobil i dalje prati.

Radionica je izgorjela, šupa teško oštećena, no kuća je spašena, ostala je gotovo nedirnuta, a Ben Heinrichs je zadobio tek lakše opekline lica i ruke.

Policija je snimila cijelu dramu i objavila je na YouTubeu.

- Buddyjeva silovita akcija uštedjela je policajcu Shaniganu dragocjeno vrijeme – objasnio je glasnogovornik policije. – Njegov podvig bio je sreća u nesreći Heinrichsove obitelji - dodao je.

Vučjak, koji nikada nije bio službeno treniran, u petak je proglašen herojem, a kao nagradu za svoj podvig dobio je zdjelicu od nehrđajućeg čelika s ugraviranom zahvalom i veliku kost. Njegovoj obitelji dodijeljeno je uokvireno pismo priznanja. Buddy je na svečanosti sjedio mirno i dostojanstveno kao što i priliči psu iz policijskog legla (majka mu je policijski pas).

- On je moj heroj - rekao je susprežući suze Ben Heinrichs. – Da nije bilo njega ostali bismo bez kuće.

Pripadnik specijalne policije aljaških 'troopera' Terrence Shanigan ispričao je kako je Buddyja zatekao na križanju upravo u trenutku kada se spremao krivo skrenuti. Pas ga je primijetio, zalajao i poveo niz cestu prema kući.

- Nije me jurio nego vodio... Jednostavno smo se našli na istoj valnoj duljini u odlučujućem trenutku – rekao je Terrence Shanigan.

Heinrichsova obitelj kaže kako im je još od prvoga dana, kada su dobili Buddyja kao šest tjedana starog psića, bilo jasno da je inteligentan i hrabar. Čak dva puta otjerao je medvjeda dok je Heinrichs bio na pecanju. No spašavanjem kuće nadmašio je samoga sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:14