IVAN GUDELJ

VELIKA TUGA U OBITELJI SLAVNOG NOGOMETAŠA Izgubio suprugu koja ga je pratila kroz životne krize

Gudelj je rano napustio karijeru zbog hepatitisa, kasnije se htio i zarediti, a supruga Mirjana uvijek je bila uz njega

Tužan i okrutan prste sudbine nadvio se nad obitelj Ivana Gudelja, nekoć najboljeg igrača bivše države koji je naprasno u 26. godini prekinuo karijeru zbog teške bolesti. A prije nekoliko dana zajedno sa svoje dvije kćeri oprostio se od voljene supruge koja je preminula u 45. godini. Tragedija koja je zadesila ovu poznatu obitelj započela je još 1986. godine kada se Ivan iz čistog mira srušio na nogometnom travnjaku, na Poljudu, u srazu protiv Crvene zvezde. Dijagnoza je bila ruptura mišića koja je bila sasvim benigna u usporedbi s onom koja je otkrivena dva dana kasnije. Gudelj se suočio sa šokantnom dijagnozom hepatitisa B.

Liječio se u zagrebačkoj bolnici za infektivne bolnice “Fran Mihaljević”, a on se tada ni na koji način nije želio prepustiti stihiji već je pozitivnim razmišljanjem i entuzijazmom sebe uvjerio da će se ponovno vratiti karijeri i s puno žara blistati na nogometnim terenima. Kasnije se ispostavilo da je želja bila prevelika te da je u tome pregorio.

Travari i zdrava hrana

- Bilo je prekasno kada sam shvatio da sam se vratio prerano, nakon samo dva mjeseca marljivo sam trenirao i recidiv je bio neizbježan - ispričao je prije nekoliko godina Gudelj opisujući stanje kada se suočio s istinom.

- Prošao sam školu okretanja prema pozitivnom, prema vjeri u ozdravljenje, prema Bogu, zdravoj hrani, makrobiotici, bioenergetičarima i travarima u cijeloj Europi. Nije bilo lako rukovati se s Maradonnom ili Platinijem na terenu, a već sutra se širi priča da imaš sidu. I naravno da te izbjegavaju, sustežu ruku - prisjetio se svojih mora Gudelj u svojoj velikoj ispovijesti.

U tim okrutnim trenucima pojavila se ona - njegova ljubav s kojom je bio sve do posljednjeg dana. Mlada, atraktivna plavokosa Mirjana izabrala ga je bez obzira na teške muke koje je prolazio. A mogla je birati njega ili glazbenu karijeru jer ju je Tonči Huljić pozvao da zamijeni Ljiljanu Nikolosku u grupu Magazin.

- Ma mogla je što je htjela, a izabrala je mene - ispričao je jednom prilikom Gudelj.

Odustao od zaređenja

Ivan je potom javnost ponovno šokirao odlukom da se odlučio zarediti te da odlazi u svećenike. I ne bi to bilo toliko čudna odluka da u to vrijeme već nije bio oženjen za Mirjanu, a par je tada imao petogodišnju kćer Ivanu.

No, kako je kazao, druženje sa svećenicima uopće nije bilo slučajno iako je ipak odustao od svoje prvobitne odluke. Rođen je 21. travnja 1960. godine i provodio bezbrižno, ali skromno djetinjstvo u Zmijavcima nedaleko od Imotskog. Otac mu je radio kao stražar u vinariji, dok se majka, ali i cijela obitelj, bavila zemljoradnjom. Njegova starija sestra imala je samo četiri godine kada su na nju naletjela zaprežna kola i kada je oslijepila. Zbog toga je sa samo osam godina otišla na školovanje u Zagreb dok su on i njegov mlađi brat Mario ostali čuvati krave.

Fascinantna karijera

Jedna fascinantna karijera s tužnim krajem - u jednoj bi se rečenici mogao opisati život Imoćanina o kojem je pričao cijeli svijet. Željeli su ga najbogatiji klubovi Europe, s nogometom je počeo igrati u Runovićima da bi na koncu bio pred potpisom ugovora za kraljevski Real u koji zbog bolesti nikada nije stigao.

- Nevjerojatno je da su iz Runovića ponikla tri kapetana bivše države, Iko Buljan, Zvone Boban i ja. Već u 15. sam došao u Hajduk i krenuo strelovitim putem - ispričao je čovjek koji je prema svim sportskim anketama najbolji nogometaš tadašnje Jugoslavije.

Naći će snagu

Danas je ponovno okrenut vjeri, mora biti jak zbog svojih cura - 24-godišnje Ivane, glumice osječkog HNK i mlađe, 14-godišnje Đane. Njegovi prijatelji istinski vjeruju da će Gudelj pronaći put kako dalje, nekako se znati nositi s odlaskom svoje Mirjane...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:08