NAŠI UMJETNICI NA LONDONSKOJ IZLOŽBI

Vaništa, Knifer i Trbuljak na Frieze Art Fairu

Ove godine prijavilo se više od 500 galerija, a njih 173 dobile su priliku izlagati

Unatoč jesenskom sivilu Regent’s Park u Londonu šareniji je no ikad. Ovih se dana održava Frieze Art Fair, jedan od najvažnijih sajmova suvremene umjetnosti u svijetu. Nastao kao godišnje događanje umjetničkog časopisa Frieze, svake godine okuplja više od 60.000 posjetitelja. To su galeristi, umjetnici, kolekcionari, kritičari i znatiželjnici koji žele saznati što je novo u kreativnom svijetu suvremene umjetnosti. Frieze slavi slavne živuće umjetnike, ali i one koji tek dolaze. Ove godine prijavilo se više od 500 galerija.

Hrvatski Parižani

Njih 173 dobilo je priliku izložiti svoja djela. Zahvaljujući pariškoj galeriji “Frank Elbaz”, rad hrvatske suvremene umjetnosti nije prošao nezapaženo. Izložili su djela Josipa Vanište i Julija Knifera, pripadnika skupine Gorgona. Parižanin Frank Elbaz, vlasnik galerije, kao mladić je u Parizu upoznao Knifera i postali su bliski prijatelji. Njegov interes za djela Josipa Vanište i Gorgone pobudili su “hrvatski Parižani” Danka i Žarko Vijatović.

- Veliki sam ljubitelj Gorgone. Oduševljava me geometrijska apstrakcija, mentalni rad i velik psihološki element kod ovih umjetničkih djela - kaže Elbaz.

U slovenskoj galeriji

Uskoro planira izložbu nove generacije naših umjetnika, među kojima su Vlado Martek, Mladen Stilinović i Boris Cvjetanović te Goran Trbuljak, čija su djela na ovogodišnjem Friezeu prikazana u prostoru slovenske galerije Gregor Podnar.

- Ne želim tvrditi da sam ambasador hrvatske suvremene umjetnosti u Parizu, ali činim mnogo da bi Parižani otkrili ta sjajna djela - navodi.

Zanimanje iz Gagosiana

Dok stoji ispred djela “Srebrna linija” Josipa Vanište, koje nekako dominira izložbenim prostorom, Elbaz dodaje da je imao prilike upoznati gospodina Vaništu i da mu se jako svidio “ne samo zbog umjetnosti, nego i zbog osobnosti”.

Među djelima tisuću umjetnika iz svih dijelova svijeta, djela Vanište i ostalih članova Gorgone privukla su veliku pozornost. Svakako je najbitnije spomenuti da je velik interes pokazao direktor londonske galerije Gagosian, jedne od najvažnijih galerija u svijetu na prestižnim adresama u New Yorku, Rimu, Parizu, Beverly Hillsu, Hong Kongu, Ateni i Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:37