SKRIVANJE IDENTITETA

Zuckerbergova sestra: Mora se ukinuti anonimnost na internetu. Bilo bi manje zlostavljanja

 ThinkStock
Kritičari ovog prijedloga navode kako bi ukidanje anonimnosti uništilo slobodu govora i onesposobilo internet kao alat za borbu protiv opresivnih vlada

Facebookova direktorica marketinga predložila je potpuno ukidanje online anonimnosti argumentirajući da bi se internet korisnici ponašali mnogo bolje ako bi svatko trebao koristiti ime i prezime tijekom surfanja ili ostavljanja komentara.

Randi Zuckerberg, spomenuta direktorica i sestra Facebookova osnivača Marka, prijedlog je iznijela tijekom okruglog stola o cyberbullyingu.

Najpoznatija svjetska društvena mreža, koja se više puta našla u središtu kontroverze zbog internetske privatnosti i problema s bullyingom korisnika , trenutačno od svojih članova traži pravo ime i prezime te e-mail adresu prilikom pridruženja.

- Vjerujem da anonimnost mora nestati s interneta. Ljudi bi se mnogo ljepše ponašali kada bi sve na internetu objavljivali pod svojim vlastitim imenom jer se ne bi mogli sakriti iza anonimnosti - rekla je Randi.

Njezin komentar podsjeća na onaj bivšeg šefa Googlea Erica Schmidta koji je ranije bio izjavio da je anonimnost na internetu vrlo opasan presedan.

Međutim, kritičari ovog prijedloga i borci za slobodu navode kako bi uvođenje neke vrste 'internetske putovnice' uništilo slobodu govora i onesposobilo internet kao alat za borbu protiv opresivnih vlada.

Tijekom diskusije od Randi je zatraženo da predstavi kako će Facebook unaprijediti zaštitu i sigurnost identiteta, no ona je to odbila.

- Vrlo malo možemo dalje učiniti, no nastavljamo suradnju s internetskim stručnjacima na tome području - izjavila je.

Facebook se i ranije našao pod pritiskom javnosti nakon što je Mark Zuckerberg izjavio da će se boriti da se djeci ispod 13 godina omogući pristup njegovoj društvenoj mreži unatoč brojnim upozorenjima da bi to moglo biti jako štetno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:29