NIJE MU ŽAO

ZABORAVLJENI OSNIVAČ APPLEA Zašto sam se 12 dana nakon što sam prije 40 godina nagovorio Jobsa i Wozniaka da uđu u biznis povukao iz svega i izgubio 60 mlrd. USD

Apple Store Carrousel du Louvre
 Wikipedia
Iako bi njegov udjel danas vrijedio 60 milijardi dolara i dalje tvrdi da je imao odlične razloge za izlazak iz tvrtke

Najvredniji brand na svijetu, multinacionalna kompanija Apple, koja je samo prošle godine utržila 233 milijarde dolara, osnovana je prije 40 godina.

Cijeli svijet slavio je njegova suosnivača, preminulog Stevea Jobsa, neki su pamtili i Stevea Wozniaka, ali se malo tko sjeća da je tvrtku pokrenuo i treći čovjek - Ronald Wayne. Upravo je u njegovom stanu dogovoreno osnivanje tvrtke Apple, kada je Wayne imao 41 godinu i radio za Atari. Steve Jobs ga je jednom prilikom pitao da li da se upusti u izradu mašina za igre na sreću, ali ga je Wayne od toga odgovorio i pomogao mu da nagovori Stevea Wozniaka, popularnog Woza, da se upuste u proizvodnju osobnih računala.

Ronald Wayne je vlastoručno natipkao dokumente o osnivanju tvrtke (na IBM-ovom pisaćem stroju). Apple su podijelili na sljedeći način: Jobs i Wozniak su dobili svaki po 45 posto udjela, a Wayne 10 posto.

Nakon samo 12 dana Wayne se uklonio iz ugovora. Iako bi njegov udio danas vrijedio 60 milijardi dolara, i dalje tvrdi da je imao odlične razloge za izlazak iz tvrtke.

Naime, Jobs je, kao vješt trgovac od samog početka, dogovorio prvu veliku prodaju računala Apple u malom lancu trgovine s računalnom opremom Byte Shop. Dućan je naručio 50 kompjutora, a trojac iz Applea morao je zbog toga posuditi 15 tisuća dolara. No, Wayne je od nekog čuo da taj dućan baš i nije na dobrom glasu u pogledu plaćanja svojih računa. Ukoliko Apple propadne, osnivači su vlastitom imovinom odgovarali za dugove.

"Jobs i Wozniak nisu imali ni prebijene pare, a ja sam imao kuću, bankovni račun, automobil... Do mene se moglo doći", ispričao je 81-godišnji Wayne reporteru BBC-a u svom udaljenom domu u Nevadi, 800 kilometara od kalifornijskog sjedišta Applea.

Kako bi izbjegao rizik da u slučaju propasti tvrtke on mora vraćati dugove, Wayne je rekao svojim partnerima, Jobsu i Wozniaku, da ne može više službeno biti dio tvrtke, iako želi pomoći gdje god može. Njegov zadnji prilog je bio crtanje prvog logotipa tvrtke Apple, koji je prikazivao Newtona kako sjedi ispod drveta i jabuku iznad njegove glave. Wayne se i potpisao na sliku, ali mu je Jobs rekao da ukloni taj potpis.

Nekoliko mjeseci nakon što je službeno prekinuo veze s tvrtkom Apple, Wayne je dobio pismo s uputom da potpiše odricanje od bilo kakvog interesa u tvrtki Apple. Za to je dobio ček u vrijednosti 1.500 dolara. Što se mene tiče, ispričao je, to je bilo kao da sam taj novac pronašao na cesti.

Jedino zbog čega se Wayne kaje u pogledu odustajanja od Applea je što je bio prodao svoj primjerak originalnog ugovora s potpisima osnivača, za 500 dolara. Taj isti dokument na dražbi 2011. dosegao je 1,6 milijuna dolara.

Wayne za Jobsa kaže da je bio fascinantan čovjek, bez obzira što se ne može reći da je bio dobre ćudi. Wayne je sebe smatrao "odraslim nadzorom" u tvrtki, pa čak je u samom početku sokolio Jobsa kada se predomišljao oko toga želi li se doista baviti time.

"Rekao sam mu: Steve, što god htio raditi, možeš to raditi puno lakše s novcem u džepu. Idi i zaradi novac, a tada radi što god želiš. Samo nemoj zaboraviti za što ti je novac trebao. Ali je zaboravio. Toliko se upleo u mehaniku upravljanja Appleom da mu ništa drugo nije bilo važno".

Wayneov dom prepun je raznorazne tehnologije kojom se i danas voli igrati. Ima čak i stari radio iz 30-ih godina, koji i dan-danas uredno funkcionira. U njegovom domu jedino nema niti jednog Appleovog proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:37