OPASNI ČIP U RUCI

VIDEO Znanstvenik: Ja sam prvi čovjek 'zaražen' kompjutorskim virusom

 YouTube
Britanski znanstvenik tvrdi da je prvi čovjek kojeg je zarazio kompjuterski virus nakon infekcije koju je dobio od elektronskog čipa ugrađenog u njegovoj ruci

Dr. Mark Gasson sa Sveučilišta Reading tvrdi kako je čip koji ga je zarazio programiran s virusom koji se može prenijeti na druge elektroničke sustave s kojima dođe u dodir. Bilo koji čip koji bi došao u kontakt s virusom bi također postao zaražen, tvrdi Gasson koji je ovim implicirao da u budućnosti napredni medicinski uređaji, poput pacemakera, također mogu biti pogođeni virusom.

Čip koji je bio ugrađen u Gassonovu ruku je naprednija verzija ID čipova, koji se inače koriste za praćenje životinja, a programiran je za otvaranje sigurnosnim vrata te za aktivaciju njegovog mobilnog telefona.

Rezultati koje je dobio u novom projektu navodno dokazuju kako će u budućnosti biti moguće virusom zaraziti sve veći broj naprednih medicinskih uređaja

Tehnologija ugrađivanja čipova-implatanata je u porastu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje pacijenti nose medicinske narukvice na kojima je pohranjena njihova povijest bolesti.

„Ako netko online putem dobije pristup vašem implantatu, to bi moglo nanijeti ozbiljnu štetu,“ tvrdi profesor Rafael Capurro, zaposlen na njemačkom institutu za informatičku etiku Steinbeis-Transfer. "S etičkog gledišta, nadzor implatata može biti i pozitivna i negativna stvar. Ako je nadzor u svrhu medicinske brige, to je u redu. Međutim, želi li vam netko nauditi, to bi mogao biti problem," zaključio je.

Gasson pak kaže kako tehnologija s mogućnošću nadzora može u budućnosti biti u široj uporabi za ne-medicinske svrhe. "Ako možemo pronaći način da nečiji kvocijent inteligencije ili memoriju povećamo pomoću tehnologije, vrlo vjerojatno će ljudi htjeti isprobati ovu invanzivnu proceduru," smatra Gasson koji je već sudjelovao na projektu pri sveulištu Reading na kojem su znanstvenici kombinirali elektroniku i ljudsko tijelo u futurističkim eksperimentima.

Mark Gasson je britanski znanstvenik i istraživač pri grupi koja se bavi kibernetičkom inteligencijom na sveučičištu Reading u Velikoj Britaniji. Stručnjak je za razvoj direktne komunikacije između računalnih sustava i ljudskoj živčanog sustava, a aktivan je i na poljima robotike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:36