ORGANSKI LED ZASLONI

VIDEO Samsungova revolucija: Već sljedeće godine stižu prvi mobiteli sa savitljivim ekranima!

 YouTube
Takvi zasloni omogućili bi proizvodnju puno lakših i izdržljivijih uređaja

SEUL - Iduća godina mogla bi donijeti revoluciju na polju mobilnih uređaja - telefona i tableta. Korejska tvrtka Samsung priprema se za serijsku proizvodnju savitljivih i neslomljivih zaslona koji se mogu savijati, zavrtati, čak i sklopiti i spremiti u novčanik.

Savitljivi zasloni navodno su u zadnjim fazama razvoja i bit će spremni za proizvodnju iduće godine. Ovakav napredak postignut je zahvaljujući organskim svjetlećim diodama (OLED), koje su vrlo tanke i mogu se smjestiti na fleksibilni materijal poput plastike ili metalne folije.

Takvi zasloni omogućili bi proizvodnju puno lakših i izdržljivijih uređaja. Trenutno se zasloni osjetljivi na dodir proizvode sa staklenim pokrovom, koji je teži i osjetljiviji na padove i ogrebotine nego što bi bili plastični pokrovi.

Izvori iz Samsunga tvrde kako će se prvi uređaji početi prodavati već u prvoj polovici 2013. godine, najvjerojatnije u najnovijoj verziji Samsungovog glavnog proizvoda, S seriji. Prema najavljenom datumu, moguće je da će nova tehnologija biti ugrađena već u S4.

Samsung nije jedini koji radi na razvoju fleksibilnih zaslona. Sony i LG također su krenuli razvijati svoje zaslone zasnovane na OLED tehnologiji, no Sony za sada nije najavio nikakve datume početka serijske proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:48