KOD NAS KRAJEM GODINE

VIDEO: PRVI U HRVATSKOJ TESTIRAMO NOVI iPHONE Čitač prsta radi besprijekorno, a dodaci za kameru su spektakularni

 Andrew Burton/ AFP
Reporter Jutarnjeg piše o iskustvima nakon dva dana korištenja iPhonea 5S

Nakon što nam je prije par tjedana društvo iz Applea predstavilo nova dva iPhonea, 20. rujna, napokon su ugledali svjetlo dana.

Veći hit među nova dva modela bio je onaj jači, iPhone 5S, čiji je glavni novitet i donekle kontroverzni čitač prsta koji zasada omogućuje otključavanje mobitela i verifikaciju podataka pri kupnji novih aplikacija s Appleovog App Storea.

Osim bijele, nove crne tzv. space grey (svemirsko sive) boje, dodan je i novi zlatni iPhone čije zahile su ishlapile rano ujutro. No čini se kako je boja bila najmanje bitan faktor fanovima ispred Appleova dućana u Palu Altu, kojeg je i sam Tim Cook posjetio tog dana, a kasnije na svom novootvorenom Twitter profilu napisao: “Vidjeti ovoliko presretnih korisnika podsjetilo nas je zašto radimo ovo što radimo”.

Iako je tehnologija čitača već odavno poznata i primijenjena je na raznim laptopima, čak i na mobitelima poput Motorole Atrix.

Često je njena primjena više bila izvor frustracija nego dodatak sigurnosti. Baš radi takvih primjera, publika je sa skepticizmom čekala sama se uvjeriti hoće li čitač biti dovoljno stabilan. A zasada se čini kako nije bilo problema.

Čitač radi bez problema

Odmah nakon što sam uključio novi telefon, zatražio me da se prijavim sa svojim Apple ID-em pomoću kojeg su mi se u tridesetak minuta prebacili svi moji kontakti, poruke, slike i aplikacije. Sljedeći korak bio je sinkronizirati svoj otisak prsta. U manje od minutu, iPhone je postao “samo moj”, a ja sam se osjećao poput Jamesa Bonda. Sam čitač radi besprijekorno, a skeniranje traje kraće nego što je bilo upisivanje četveroznamenkaste šifre.

Osim čitača otisaka, novi iPhone ima daleko bolju kameru nego njegov prethodnik, barem prema preformansama. Uz nekoliko noviteta, poput brzog okidanja (10 slika u sekundi) i snimanja slow motion filmića (120 slika u sekundi) koji su mi možda zasad najzabavniji dodaci novog iPhonea. Iako po specifikacijama kamera zaostaje za nekim od svojih rivala, ovakve inovacije čine ovu kameru jednom od najboljih na tržištu i dovoljno dobru za svakodnevne potrebe.

Impresivna grafika

Prednosti novog A7, 64-bitnog procesora najviše se vide vrteći zahtjevnije aplikacije, poput igrica kao GTA za koju je nevjerojatno da nam je do prije nekoliko godina bila potrebna konzola. Osim impresivne grafike, novi procesor dokazao je da može vrtiti sve postojeće aplikacije bez ikakvog problema, kao i novi iOS 7 koji dobijete instaliran na novom uređaju.

Pogledajte video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:33