HIGH-TECH RJEŠENJE

VIDEO: PRVI KORAK DO ROBOCOPA I TERMINATORA Roboti će zamijeniti zaštitare u školama

 Knightscope

Knightscope, mala startup tvrtka iz Silikonske doline, vjeruje da može sprijećiti sljedeću tragediju u školama. Dizajnirali su i proizveli prototip robota-zaštitara koji bi patrolirao u školama i pravovremeno obavijestio policiju u slučaju da primjeti bilo kakvu opasnost po učenike.

- Osnovali smo Knightscope nakon događaja u Sandy Hooku, rekao je suosnivač tvrtke William Santana Li.

Li vjeruje kako bi njihov robot, nazvan K5, mogao ne samo zamijeniti ljudske zaštitare tamo gdje se sad nalaze, već i pružiti nadzor tamo gdje još nisu bili, ili gdje nikad ne bi ni mogli biti.

- Nikad nećete imati naoružanog zaštitara u svakoj školi, objasnio je.

Ideja je da svojom cijenom i troškom održavanja robot bude jeftiniji od niskokvalificirane radne snage koja trenutno odrađuje zaštitarske poslove. I dok je najniža zakonom propisana satnica 8$, proizvođači vjeruju kako bi robot mogao koštati manje od 6,5$ po satu korištenja. Nadaju se kako će se jednoga dana K5 koristiti i kao mjera sigurnosti u tvrtkama, stambenim četvrtima, i na brojnim drugim mjestima.

VIDEO: ZASTRAŠUJUĆI ROBOT AMERIČKE VOJSKE Metalni gepard trči i do 47 km na sat

K5 bit će opremljen video kamerom, toplinskom kamerom, laserskim mjeračem udaljenosti, radarom, senzorom kvalitete zraka i mikrofonom. Sposoban je samostalno analizirati podatke, prepoznati obrasce koji ukazuju na mogućnost opasnog ponašanja, i pravovremeno obavijestiti policiju o zločinima u tijeku ili u nastajanju.

Kritičari sumnjaju u etičnost takvog stroja, iako su dizajneri naglasili kako K5 neće biti naoružan.

- Ovo je poput zlog brata blizanca od R2-D2, rekao je direktor Centra za elektronsku privatnost i informacije Marc Rotenberg.

- Postoji velika razlika između držanja takvog robota na privatnom posjedu, i držanja na javnom mjestu. Jednom kada uđete u javni prostor i počnete snimati video i zvuk, ušli ste u drugo područje. Ovo je vrsta nadgledanja koje ljude drži na rubu, rekao je Rotenberg.

No, tvorci robota ga ne doživljavaju kao etički problem

- Mi imamo drugačiju perspektivu. Ne želimo razmišljati o RoboCopu ili Terminatoru... mi radije razmišljamo o mješavini Batmana, Minority Reporty i R2-D2-a, rekao je Li.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:33