APPLE OPET POTUKAO REKORDE

U 24 sata 2,5 milijuna kupaca predbilježilo se za novi iPhone 5

I prije današnjeg početka prodaje iPhonea 5 u Sjedinjenim Američkim Državama i još osam zemalja svijeta palo je nekoliko rekorda.

Apple je zaprimio više od dva milijuna predbilježbi za novu generaciju svog pametnog telefona samo u prva 24 sata, a dionica kompanije iz Cupertina skočila je na najvišu razinu dosad - 701,93 američka dolara, što je tržišnu kapitalizaciju ionako najvrednije tvrtke svijeta podiglo na nezapamćenih 657 milijardi dolara.

Izvrstan rezultat

Najnevjerojatnije je u svemu što je to tek početak jer pojedini analitičari najavljuju da će Appleova dionica još rasti, i to drastično, do 840 ili čak 850 dolara. Najveće zasluge za takav porast pripisuju se upravo petoj verziji iPhonea, zbog kojeg obožavatelji još od prošlog tjedna kampiraju ispred Apple Storeova iščekujući početak prodaje. Oni na to, usput rečeno, gledaju kao na društveni događaj koji zovu “vigil”, bdijenje. Na crnom tržištu Hong Konga već se trguje peticom, i to po 1100 američkih dolara.

Procjene za iPhone 5 su zapanjujuće: 4 milijuna primjeraka u prvom vikendu, 10 milijuna u prvom tjednu, 50 milijuna do kraja ove godine i više od četvrt milijarde tijekom sljedeće... Usporedbe radi, iPhoneov glavni konkurent, Samsungov Galaxy S3, prodan je u 20 milijuna primjeraka od svibnja do rujna - što je samo po sebi izvrstan rezultat. Samsung se ovih dana, inače, silno trudi kontrirati Appleu, pa je dao emitirati seriju podrugljivih reklama na račun specifikacija iPhonea 5, a najavljuju i da će u sudsku tužbu kontra Applea za povredu prava na patente uključiti i taj uređaj.

Osim toga, jako su odjeknule negativno intonirane recenzije nove verzije Appleova mobilnog operativnog sustava iOS 6, puštenog u promet prekjučer. Korisnici i blogeri najviše zamjerki imaju na aplikaciju Maps, koju je razvio sam Apple da bi zamijenio Googleovu.

Neočekivani uspjeh

Zbog dvostruko veće navale u odnosu na iPhone 4S, koja je, očito, iznenadila i ljude u Appleu, došlo je do pomicanja rokova za nove prednarudže, a vjerojatno će doći i do promjene rokova isporuke za određena tržišta. Hoće li se to odnositi na Hrvatsku, koja nije na popisu 22 zemlje koje bi peticu trebale dobiti 28. rujna, još se ne zna. Prema dosadašnjim informacijama, iPhone 5 u nas bi se trebao početi prodavati do sredine listopada, a do kraja godine bit će dostupan u više od 100 zemalja svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:24