POVREDA PRIVATNOSTI

Twitter priznao: Da, kopirali smo adresare iz mobitela korisnika bez dopuštenja! Apple naredio: Pitajte ih idući put!

 SmallestMb
Informacije iz adresara na serverima su se čuvale i do 18 mjeseci

Mikroblogerski servis Twitter u četvrtak je priznao da je uzimao kontakte iz adresara korisničkih pametnih telefona bez dopuštenja. Kompanije je priopćila kako je kopirala sve podatke iz adresara te ih pohranila na svojim serverima kao dio funkcije 'Find Firends' (Pronađi prijatelje) na svojoj iPhone aplikaciji , javlja Daily Mail.

Prema pisanju Los Angeles Timesa, informacije su se čuvale i do 18 mjeseci, no još uvijek nije poznato zašto su se podaci zadržavali toliko dugo.

Twitterovo priznanje o uzimanju podataka dodatno će podići prašinu oko privatnosti koja je zahvatila i Facebook, Foursquare, Foodspotting, Instagram, Yelp, Gowalla te Path, kompanije koje su također odaslale korisničke adresare sa svojih iPhone aplikacija.

- Želimo imati jasnu i transparentnu komunikaciju s korisnicima. Uskoro ćemo obnoviti informacije vezane uz 'Find Friends' opciju - kako bi bile jasnije i nedvosmislene - izjavio je glasnogovornica Twittera Carolyn Penner.

Apple je najavio kako će iPhone i iPad aplikacije morati tražiti 'eksplicitno dopuštenje' prije nego što pristupe korisničkim adresarima ne bi li na taj način smirio sve veću kontroverzu oko privatnosti.

Nije poznato koliko aplikacija na pametnim telefonima s Googleovim operativnim sustavom Androidom odašilje podatke na sličan način.

Informacije koje su ranije spomenute društvene mreže odašiljale i spremale na servere obuhvaćale su imena i prezimena iz adresara kao i adrese elektroničke pošte i/ili brojeve telefona. Strahuje se kako bi prilikom odašiljanja osobne informacije mogle biti presječene i zlorabljene.

Na udaru se našao i sam Apple kojeg su zastupnici američkog parlamenta prozvali jer unutar svog operativnog sustava iOS nije ugradio zaštitu adresara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:25