SILICIJSKA DOLINA

Twitter glavnog programera platio 10 milijuna dolara

 Twitter
Glavni softveraši u tehnološkim kompanijama Silicijske doline u prosjeku dobivaju 250.000 dolara godišnje, a mnogi i 1 do 2 posto udjela u tvrtki

Koliko se u svijetu tehnologije cijene talentirani softveraši otkrili su dokumenti koje je Twitter predao u sklopu procesa inicijalne javne ponude svojih dionica.

Naime, pokazalo se da je Twitterov glavni softveraš Christopher Fry , u slobodno vrijeme surfer, jedriličar i snowboarder, prošle godine zgrnuo 10,3 milijuna dolara, što je više od Mikea Gupte, financijskog direktora iste kompanije.

Većina novca koji je zaradio Twitterov šef programera dolazi od nagradnih dionica tvrtke, dok mu je osnovna plaća iznosila 145.5 tisuća dolara i bonus 100 tisuća dolara.

To nikako nije "plafon" u Silicijskoj dolini - Mike Schroepfer, glavni softveraš u Facebooku, u godini prije izlaska njegove kompanije na burzu 2012. dobio je 24,4 milijuna dolara u dionicama, a plaća mu je iznosila 270.833 dolara i bonus 140.344 dolara. No, Facebook je te godine zabilježio deset puta veći prihod od Twittera.

Upućeni tvrde da više od dvije trećine softveraša koji su u posljednje dvije godine preuzeli posao potpredsjednika za softverški inženjering u tehnološkim kompanijama Silicijske doline u prosjeku dobivali 250.000 dolara godišnje, a mnogi su dobivali i 1 do 2 posto udjela u tvrtki.

Razlog ovakvim izdašnim plaćama leži u sve većem broju tehnoloških 'start-up' kompanija koje u ranoj fazi razvoja uspjevaju privući novac investitora. No, i tehnologija postaje sve kompleksnija, pa je IT kompanijama važno privući inženjere koji svojim kompetencijama mogu pokriti područje rada deset drugih prosječnih inženjera, kako bi ih u ulozi šefa mogli angažirati i nadzirati njihov rad.

Takve kompanije ne mogu si zbog investitora priuštiti da padom sustava ugroze svoj imidž, pa su svoj mir spremne platiti 'suhim zlatom'.

No, i programeri početnici u Silicijskoj dolini još uvijek u prosjeku dobro zarađuju, oko 100.000 dolara godišnje, što je više od prosjeka plaća na području regije San Franciska, koji iznosi 66 tisuća dolara.

Uz novac, mnoge se kompanije trude privući perspektivne softveraše dodatnim pogodnostima, kao što su besplatni napitci i prijevoz do posla, šank uz radno mjesto ili stol za ping-pong u uredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:46