REPORTER JL-a U BOSTONU

Testirali smo 'peticu': Korištenje iPhonea nikad nije bilo ovako dobro, neusporedivo je bolji od četvorke!

Čini se da su predivni dizajn i veći ekran dovoljni za planetarni uspjeh novog Appleova modela

Dižem se u 7 ujutro, naravno, kasnije nego što sam planirao. Hitno bacam nešto odjeće na sebe i jurim prema Apple storeu u strogom centru Bostona, na lansiranje najnovije verzije najpopularnijeg smartphonea, iPhone 5 . Putem prema Apple storeu, najvećem u Americi, prolazim pokraj Veriozona i AT&T dućana. Uz Sprint, to su jedine mobilne mreže koje u svojoj ponudi imaju novi iPhone. Redovi ispred tih dućana već su veliki i to daje naslutiti što me čeka stotinjak metara dalje.

Stižem pred store 5-10 minuta prije lansiranja. Tu su novinari i oko 400 fanova koji nestrpljivo već desetak sati čekaju da uživo vide što im je najvrednija tvrtka svijeta pripremila. Aleks Senca, student iz Bostona, stigao je pred dućan oko 4 ujutro, gdje ga je dočekalo otrpilike 100 drugih fanatika naoružanih sklopivim stolicama, dekama, sendvičima i pićem. “Imam iPhone 4 koji mi je nekako već ostario i usporio i već dulje vrijeme čekam 5-icu”, zaključio je Aleks.

Appleovo osoblje, svi odjeveni u poznate plave majice, neumorno skače oko svakog kupca, dijele besplatnu kavu i pričaju s vama da vam slučajno ne bi bilo dosadno dok čekate u redu, što je potrajalo oko sat i pol.

Avantura uz osmijeh

Kada sam napokon stigao do samog ulaza, jedan Appleov djelatnik me prebacio kod drugog koji mi je pružio ruku i rekao da mi zahvaljuje na mom dolasku, uz srdačan osmijeh na licu. I avantura počinje. Djelatnik koji me uveo u dućan prepustio me preslatkoj Anne, koja je provjerila moj trenutačni korisnički račun s teleoperaterom i nakon toga me prebacila kod novog djelatnika. Taj je pak također bio zadužen za ćaskanje, no to nije bilo potrebno uz energiju i uzbuđenje koje je prevladavalo u dućanu. Evo i još jednog člana osoblja koji me vodi na treći kat i prepušta Daneu, i prije nego što sam se snašao, u rukama mi se nalazio novi, crni iPhone 5.

Odmah na prvu shvaćate da je to definitivno najljepši iPhone dosad, ali i smartphone na tržištu. Razlika u težini između dva modela, barem na papiru, ne čini se prevelika, no iznenađujuće je koliko je zapravo novi iPhone lakši i najčešće je to bio faktor iznenađenja kod kupaca.

Dane Letcavage zaposlenik je Apple storea već niz godina. Njegov dan je danas počeo oko pola 6 ujutro kako bih stigao u Apple store pripremiti se za veliki dan, dok su neki od njegovih kolega ovdje već 36 sati. Tvrdi da su online narudžbe uvelike smanjile navale i redove u dućanima, ali da je ukupna potražnja za telefonima iznad svih očekivanja, pogotovo za onaj najskuplji model s najviše memorije.

Pogledam na sat i shvaćam da sam već debelo zakasnio na predavanje. Dane me pita treba li mi pomoć pri podešavanju uređaja. Kažem da ne treba, potpisujem račun i trčim na faks. Sjedim u klupi na predavanju, gledam na zidni sat i nestrpljivo čekam. Napokon dolazim doma, bacam torbu i jaknu sa sebe i sjedam pred stol promatrati novo savršenstvo Appleove dizajnerske produkcije. Osim što je puno lakši od četvorke, nova petica također je izuzetno tanja. Probajte si zamisliti otprilike iPhone 4 bez stražnjeg stakla, no ovaj put na poleđini iPhonea nalazi se sivkasto-plava (slate) metalna podloga, koja nažalost prima otiske prstiju. Na vrhu i na dnu je po par milimetara staklene površine, koja osim estetske vrijednosti ima i funkcionalnu, jer poboljšava rad antene. Prednje staklo je znatno pliće nego prije. Prema pisanju raznih tech portala, Apple je posvetio puno pažnje novoj podlozi. U prijašnjim iPhoneima, i ostalim touchscreen smartphoneima, ekran i senzori su dvije posebne podloge jedna na drugoj. Ali na novom iPhoneu nalazi se samo jedna podloga s obje primjene, što je rezultiralo mnogo tanjim ekranom.

Leži u džepu

Od ostalih estetskih korekcija, prednja kamera sada se nalazi na vrhu ekrana, iznad slušalice. Glavni gumb, ili home button, i dalje je na istome mjestu, ali osjećaj samog gumba je više naglašen. Možda će novom mehanikom prestati i razni bizarni kvarovi kada taj gumb prestane raditi. Isto vrijedi i za gumbe za glasnoću, polugu za zvuk i on/off gumb. Utor za slušalice ovaj put se nalazi na dnu telefona, pokraj zvučnika. Oni koji su imali priliku koristiti iPod touch rekli bi da je to logičan potez, jer je puno prirodnije stavljati mobitel u džep naopačke.

Prvi put palim mobitel, i iako start up nije impresivno brz, sigurno je puno bolji nego prije. iOS menu dobrodošlice me dočekuje i vodi kroz nekoliko trivijalnih postavki. Nakon što sam ukucao šifru za Wi-Fi mrežu, izabrao sam i iCloud back up sa svojeg prijašnjeg uređaja i za 15-ak minuta svi moji kontakti, poruke, slike, muzika, aplikacije, mailovi i rasporedi bili su mi na raspolaganju i spremni za korištenje.

Naravno, najveća promjena novog iPhone je 4-inčni ekran, koji zaista izgleda kao da je oduvijek i bio tamo. Apple je odlučio riskirati i promijeniti ekran prvi put nakon 2007., kada je predstavljen prvi iPhone, i čini se da su znali točno što rade. Novi 16:9 ekran svakako otkriva puno više informacija i olakšava cjelokupni doživljaj surfanja webom ili kroz aplikacije i savršeno se uklapa u operacijski sustav. A ono što je najbolje, ako ste upoznati s platformom, ne morate se uopće privikavati na ekran, on samo može biti bolji.

Lighting je novi connect za iPhone 5. Otkad su se u kolovozu pojavile prve slike novog kabela, kritike su bile pomiješane. Ljudi su kritizirali Apple što nije prešao na mini-USB, kao i većina ostalih kompanija. S druge strane, taj se potez također proglasio korporativnim i s ciljem da bi se samo izvukao koji dolar više na račun najuspješnije američke firme.

Trogodišnje istraživanje

Zaboravio sam vam spomenuti da sve ovo pišem dok slušam svoju omiljenu playlistu na novim slušalicama. Još jedan accessory koji je Apple odlučio poboljšati. Navodno trogodišnje istraživanje rezultiralo je slušalicama koje naizgled djeluju vrlo neobično, ali i jeftino. Doduše, Apple je ispunio obećanja. Dok ove slušalice nisu najbolje ikad i nemaju kristalno čist zvuk, definitivno imaju puno bolji zvuk nego ikoje dosad. Sada samo treba vidjeti koliko će dugo trajati, obično su im slušalice imale vrlo limitiran rok trajanja. Pokretač iPhone 5-ice je novi A6 procesor, kako iz Applea javljaju, dvostruko brži nego u prošlogodišnjem modelu. Točnije, procesor vrti 1.06 GHz zajedno sa 1 GB radne memorije. I zaista, iPhone 5 se čini puno brži i stabilniji nego njegov prethodnik. No sam iPhone 4S imao je dovoljno snage da vrti sve moguće aplikacije i svoj software bez većih problema. Ali ako može brže procesirati HDR slike, editirati videa i otvarati veće fileove, pa zašto ne?

Dok stražnja ili glavna kamera nema velikih promjena, prednja s VGA rezolucije skače na 1,2 megapiksela s mogućnosti snimanja 720p HD videa, što je velik napredak.

Ono što se može ocijeniti uspjehom je izdržljivost baterije uz sva moguća ostala poboljšanja. Iako sam danas imao i Wi-Fi i GPS upaljen, uz LTE mrežu, doima se da je baterija bolja nego na četvorci. A spomenuta LTE mreža ponekad zna biti brža od Wi-Fi-a koji primam na kampusu. Još jedna opcija koja će uvelike ubrzati razmjenu podataka preko interneta i poboljšati stabilnost i funkcionalnost Appleova iCloud servisa.

Nove mape

Novi iPhone vrti i novi iOS koji je postao javno dostupan za download dva dana prije lansiranja. Najzanimljiviji feature iOS 6 su nove mape. Ovaj put ne Googleove, nego Appleove, koje također imaju jednu od najboljih GPS navigacija TomTom. Nove mape izgledaju puno urednije i puno brže se skidaju, što je svejedno jer im nedostaje funkcionalnosti. Nove mape ne prikazuju javni prijevoz, što može izazvati velike probleme ako se nalazite u nepoznatome gradu. S druge strane, čini se kao da nedostatak detalja na mapi također može biti konfuzan i doima se da je aplikacija ostala nedovršena. Iako su 3D mape spektakularne. Brze i iznenađujuće detaljne.

Isto vrijedi i za Passbook. Naravno, ideja da vam smartphone zamijeni novčanik jednako je strašna koliko i praktična. Ali nova platforma Passbook, na kojoj skupljate bonove za dućane ili karte za kino, također će morati pričekati neko vrijeme dok se kompanije odluče na takav potez. Možda ni ne čudi zašto ipak iPhone nema NFC ugrađen u sebi, još.

Čini se da su veći ekran i predivni dizajn dovoljni za planetarni uspjeh novog iPhonea. No, teško je reći je li ovim produktom Apple uspio prestići konkurenciju. Novi dizajn svakako je najljepši dosad, uz veći ekran, korištenje iPhonea nikad nije bilo ovako dobro. iPhone 5 je velik napredak u odnosu na 4S u gotovo svakom pogledu. Ako mislite da se zaslužujete počastiti novom igračkom, iako ste vlasnik 4S-a, sigurno nećete požaliti. Ako vas nije briga, možda bolje da pričekate do sljedećeg ljeta kada bismo mogli vidjeti iPhone 5S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:57