IZGLED ISTI

TESTIRALI SMO IPHONE 6S Kamera je znatno bolja, čitač otisaka prstiju reagira munjevito, ali opet ga muči stari problem...

Teško je zamisliti da opciju 3D Touch neće 'posuditi' i svi drugi

Vjerojatno je suvišno govoriti da je iPhone 6S najbolji Appleov pametni telefon koji je ikada napravljen - bilo bi tragično da nije - ali jesu li dodatak opcije 3D Touch, bolja kamera i novi procesor dovoljni da ga gurnu na tron najboljeg pametnog telefona današnjice? Teško, iako je pomalo besmisleno uspoređivati iPhone s high-end Androidima, jer je riječ o dva potpuno različita svijeta. Suzdržat ćemo se stoga od usporedbi s drugima i koncentrirati se isključivo na novi proizvod iz Cupertina.

Novi aluminij

iPhone 6S i 6S Plus, osim dodatka malenog uokvirenog slova S na poleđini, nisu doživjeli gotovo nikakve dizajnerske preinake u odnosu na običnu 6-icu. Apple je istaknuo da je tijelo (odsada dostupno i u pomodnoj ružičastoj boji, uz standardne zlatnu, space grey i silver) izrađeno od nove legure aluminija, “7000 series”, koji bi trebao biti značajno čvršći i manje sklizak. Za čvrstoću ne možemo jamčiti, ali možemo potvrditi da je 6S jednako sklizak u ruci kao i prethodnik i svi koji žele biti sigurni da im uređaj neće kad-tad poljubiti neku tvrdu podlogu neka investiraju u bilo kakav “oklop”.

Dimenzije su ostale iste, 4,7, odnosno 5,5 inča, kao i razlučivosti ekrana (što je u razdoblju 2K, a odnedavno i 4K smartphonea pomalo razočaranje, ali Apple očito ne želi odustati od filozofije Retine). I staklo je, navodno, mnogo čvršće nego prije. Još jedan detalj koji je dramatično poboljšan u odnosu na prethodnike je čitač otisaka prstiju. Sada je stvarno munjevit, toliko da je, recimo, nemoguće pritiskom na Home tipku samo pogledati koliko je sati jer će se iPhone odmah otključati. Prije to nije baš bio slučaj.

U unutrašnjosti uređaja dodano je još snage; procesor je novi Appleov A9, koji u suradnji s koprocesorom M9 pruža besprijekorne performanse. Teško je tu reći nešto osobito pametno - specijalizirani portali i časopisi radili su benchmark testove i 6S gotovo da nema premca u području snage, ali i glatkoće rada. Jedini uređaj koji mu trenutno može konkurirati je Samsungov Galaxy Note 5, s time da je iPhone, zahvaljujući boljoj komunikaciji sa svojim operativnim sustavom, ipak mnogo stabilniji.

4K video

I 6S i 6S Plus imaju 2 gigabajta RAM-a i, pomalo razočaravajuće, jednake memorijske kapacitete kao dosad - 16, 64 i 128 gigabajta. Apple, očito, i dalje ne želi početi ili barem dodati 32 gigabajtnu opciju kako bi natjerao što više korisnika da kupuju 64 GB modele jer 16 gigabajta (što je u praksi tek negdje oko 12) nije ni približno dovoljno, posebno s novim, poboljšanim fotoaparatom.

Sa 8 megapiksela je skočio na 12, snima 4K video i uistinu je prilično poboljšanje u odnosu na prethodnika. Zadržane su sve stare uspješnice, poput slow motiona na 120 i 240 sličica u sekundi, a opcija o kojoj se najviše priča je Live Photo. S razlogom. Riječ je o stvarno zabavnoj opciji, koja fotografije pretvara u male videoisječke ili GIF-ove. Kada se odabere, Live Photo snima 1,5 sekundi prije i nakon okidanja kao video, koji se potom može reproducirati pri pregledu. Potrebno je malo vježbe jer za najbolje rezultate nužno je aparat držati što mirnijim, ali Live Photos je nešto što ima budućnost.

Malena revolucija

No ono najbolje od 6S je 3D Touch, opcija koja uistinu donosi jednu ne veliku, ali ipak revoluciju. Premisa je vrlo jednostavna: ekran sada ima i treću dimenziju, do koje se dolazi snagom pritiska (koji se može namjestiti na tri jačine). Iako zasad nema mnogo aplikacija koje koriste ovu opciju (osim Appleovih nativnih) samo je pitanje dana kada će velika većina proizvođača pronaći način da nekako implementira 3D Touch u svoje sučelje.

Koristi se na više načina; prije svega na Home zaslonu muguće je jačim pritiskom odmah dobiti opcije za određene aplikacije (primjerice, kod kamere odmah se može odabrati želite li video, fotografije ili selfie, a kod poruka odmah odabrati kome je želite poslati). No prava zabava počinje unutar aplikacija. Recimo, u Photos je moguće “zaviriti” u fotografiju i vidjeti je blago uvećanu uz srednje jak pritisak, a uz još jači ta se fotografija otvara na ekranu.

U Safariju je moguće pritiskom na link dobiti “preview” onoga što taj link donosi pa odabrati želimo li to odbaciti (podizanjem prsta s ekrana) ili ga otvoriti (još snažnijim pritiskom). Sučelje za 3D Touch je uistinu intuitivno i vrlo se lako naviknuti na njega i teško je zamisliti da se drugi proizvođači neće povesti za Appleovim primjerom. Naravno, 6S je nešto skuplji od 6-ice i bez ugovora mu je početna cijena oko 6000 kuna. Kod dva najveća telekom operatera, VIP-a i Hrvatskog telekoma, moguće ih je dobiti uz jeftiniju startnu cijenu i pretplatnički ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:30