GORAN CAR:

Što se nosi ove godine na WinDaysima?

Jednostavnost, dostupnost, nadzor i upravljanje te funkcionalnost uz nezaobilazno smanjenje troškova pojmovi su koji će određivati hrvatsko ICT tržište.

U posljednje je vrijeme primijećeno kako se određeni segment korisnika počeo intenzivno zanimati za izvrsnost operacija, upravljanje procesima i jednostavnost sustava, unatoč generalnom smanjenju ulaganja tvrtki u ICT poslovnu infrastrukturu te fokusiranju na projekte koji će brzo vratiti uloženu investiciju.

Shodno takvim prilikama, u poslovnoj se informatici javlja odmak od pružanja tzv. klasičnih usluga prema konzultantskom pristupu, naravno, uz puno uvažavanje poslovnih potreba korisnika. Stoga, iako će još neko vrijeme zasigurno osnovni cilj biti smanjivanje troškova i zadržavanje projekata koji su nužni za podršku poslovnom procesu, naziru se i trendovi koje je budućnost već donijela. Tako procesni i objedinjeni pristup u sklopu poslovne funkcije čini novi trend u pružanju usluga i uključuje integraciju svih znanja i tehnoloških mogućnosti.

Upravo iz navedenih razloga, uskoro na hrvatskom tržištu očekujemo kako će poseban naglasak bit stavljen na virtualizaciju, ali i na Cloud Computing, automatizaciju i IT Service Management, odnosno na teme kojima ćemo posebnu pažnju posvetiti i na predstojećoj WinDays konferenciji.

Primjetno je virtualizacija i nadalje popularna s time da se fokus polako seli s poslužiteljske virtualizacije na virtualizaciju klijentskih radnih mjesta. Sistem integrator COMBIS regionalni je lider u tom području te u 2011. godini namjerava prijeći brojku od 10 tisuća virtualiziranih radnih mjesta. Tehnološka neovisnost, testiranje u vlastitim laboratorijima i provođenje stress testova te suradnja s tri vodeće tehnologije na tom području - Citrix, Microsoft i VMware - omogućava odabir odgovarajućeg rješenja ovisno o konkretnim potrebama korisnika. Ponuda rješenja u potpunosti prilagođenog korisniku kod virtualizacije klijentskih računala vodi u implementaciju optimalnog i prihvatljivog rješenja na duži rok.

Što se Cloud Computinga tiče COMBIS je prvi u svijetu instalirao i testirao Microsoft Cloud izvan same središnjice Microsoft korporacije u Redmondu. Osim toga, kako bi se stekao uvid u zrelost i drugih tehnologija COMBIS je testirao i VMware Cloud rješenja. Tako je COMBIS stekao jedinstvena iskustva i znanja koja osim na Cloud platformi može primijeniti i na virtualizacijskim tehnologijama, budući je Cloud nadogradnja na virtualizaciju te predstavlja viši nivo. Sve je to u skladu sa strategijom koja vodi k efikasnom te poslovno i procesno osviještenom IT-ju.

Dakle možemo potvrditi kako su jednostavnost, dostupnost, nadzor i upravljanje te funkcionalnost uz nezaobilazno smanjenje troškova pojmovi koji će određivati hrvatsko ICT tržište.

Stoga je i automatizacija sustava pri vrhu odabira traženih rješenja, poput automatizacije oporavka od kvara (Disaster Recovery), namijenjenog velikim poduzećima i financijskim institucijama koja imaju potrebu ili zakonsku obavezu postojanja sekundarnog podatkovnog centra u slučaju havarije s ciljem ostvarenja kontinuiteta poslovanja.

I na kraju, nikako ne možemo zaboraviti na potrebu korisnika za smanjivanjem, praćenjem i upravljanjem troškovima. Najbolji način je u potpunosti iskoristiti postojeće funkcionalnosti i mogućnosti IT Service Managementa. Tako alat koji služi za upravljanje imovinom (Asset Management) može pratiti cijeli životni ciklus imovine od zahtjeva za nabavom do rashoda (Asset Lifecycle Management). Pomoću tog rješenja dobiva se potpuni uvid u vrijednosti imovine, tko je i gdje koristi te na koji način je potrebno raspodijeliti troškove.

COMBIS i ove godine sudjeluje na Windays konferenciji, jednoj od vodećih tehnološko-poslovnih konferencija u regiji i najvećoj takve vrste u Hrvatskoj na kojoj će predstaviti sve navedene najnovije trendove. Stoga Vas pozivamo na COMBISova predavanja kako bismo razmijenili poslovna iskustva i znanja ...

ponedjeljak, 04.04.2011.

17.20 – 18.10 / Dvorana 4

Veljko Stanojević, COMBIS d.o.o.

Asset Management korištenjem System Centra

utorak, 05.04.2011.

09.00 – 09.50 / Dvorana 5

Hrvoje Dunkić, COMBIS d.o.o.

Prvi Microsoftov Cloud izvan Redmonda

utorak, 05.04.2011.

15.10 – 16.00 / Dvorana 4

Igor Dužević, COMBIS d.o.o.

VDI - Clash of the Titans

srijeda, 06.04.2011.

15.10 – 16.00 / Dvorana 4

Hrvoje Dunkić, COMBIS d.o.o.

Automatizacija DR-a: Microsoft i Cirtix zajedno

četvrtak, 07.04.2011.

09.00 – 09.50 / Dvorana 8

Irena Topalović, COMBIS d.o.o.

Tranzicija sustava elektroničke pošte Exchange 2003 - Exchange 2010 (Case study) u Gavrilović d.o.o.

AUTOR: Goran Car, direktor Sektora sistemske podrške i integracije, COMBIS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:36