INDIE ODGOVOR NA PS, XBOX I WII

Stigla je Ouya, igraća konzola koja košta samo 99 dolara

U veliku ovogodišnju bitku igraćih konzola jučer se uključio još jedan pretendent koji u nju ulazi s pozicije autsajdera: napokon je, naime, u prodaju puštena Ouya, superjeftina konzola koja je zaživjela zahvaljujući grupnom financiranju putem Kickstartera. Konzole su i dalje nevjerojatno skupe. Poslovni model nije se nimalo promijenio. E pa mi nudimo nešto sasvim drukčije. Stvorili smo si novu nišu - poručila je glavna izvršna direktorica Ouyae Julie Uhrman, kojoj su se u ovom projektu pridružili kreativni direktor i dizajner konzole Yves Behar te proizvođač audiokomponenti Jawbone.

Već ima 150 igara

Ouya je kao koncept prikazana prošlog srpnja na Kickstarteru i u mjesec dana prikupila je 8,5 milijuna dolara. Prvi modeli isporučeni su financijerima već u ožujku, a nakon brojnih odugovlačenja s rokovima, jučer je počela redovna isporuka. Za razliku od ostalih konzola koje koštaju od 250 do 500 eura ili dolara, Ouya stoji od 99 dolara. Već bi trebalo biti dostupno oko 150 igara, među kojima i neke velike poput Final Fantasy III, a većina će koštati samo 2 ili 3 dolara. Ouya, naime, ima arhitekturu mobilnog uređaja i radi na modificiranoj verziji Googleova Androida, koji je s pametnih telefona i tableta skočio i na konzole te stolna računala.

Demo verzije

One inačice konzole dolazit će svake godine, baš kao u pametnih telefona, za razliku od klasičnih konzola koje se osvježavaju svakih 5 ili 6 godina. Osim što će biti jeftine, sve igre morat će prije kupnje korisnicima biti dostupne kao besplatne demoverzije.

Ouya je velika poput Rubikove kocke, ima HDMi izlaz te vrlo privlačan kontroler nalik onima s Playstationa ili XBoxa. Naravno, Ouya nije tehnički moćna poput Playstationa, XBoxa ili Nintenda Wii niti će imati sofisticiranu grafiku. Procesor je 1,7-gigahercni quad core ARM Cortex-A9, ima 1 gigabajt radne memorije te 8 gigabajta interne memorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36