TEHNOLOŠKA NOVOST

REVOLUCIJA NA POMOLU: 3D PRINTER ZA MOBITEL KOJI KOŠTA SAMO 99 DOLARA Dosad su ih kočili skupoća i glomaznost

 OLO

3D printeri su prije nekoliko godina bili najpopularnija roba na tehnološkom tržištu i iako i dalje doživljavaju stabilan rast prodaje, pomalo ih koči činjenica da je riječ o uglavnom prilično skupim i glomaznim strojevima.

Startup iz San Francisca OLO, čini se, pronašao je način da tome doskoči time što je osmilio 3D printer za pametni telefon koji će koštati tek 99 dolara. OLO je trenutno u Kickstarter kampanji u kojoj je daleko premašen njihov traženi cilj od 80 tisuća dolara – prikupili su čak 650 tisuća. OLO 3D printer radi tako da se trodimenzionalni isprinti stvaraju koristeći svjetlost koju emitira pametni telefon oko kojeg se postave moduli za ispuštanje filamenta, odnosno smjese. Printer koristi polimersku smolu koja se stvrdnjava tijekom printanja, a dijelovi modula oko pametnog telefona se podižu i ispuštaju novi sloj smole, sve dok se ne dođe do konačnog rezultata (kako to izgleda u praksi najbolje se može vidjeti u OLO-vom videu).

Za printanje se može odabrati neki od brojnih posotjećih dizajna iz OLO-ove aplikacije, a startup planira povezati cijelo iskustvo s društvenim mrežama i omogućiti korisnicima da dijele svoje ideje i dizajne. Četiri AA baterije pritom su dovoljne za oko 100 isprinta, a uređaj se opisuje kao “doslovno bešuman”. Radi s pametnim telefonima gotovo svih veličina i brendova. Tvrtka dorađuje svoj dizajn već dvije godine kako bi ga učinili dovoljno jednostavnim za upotrebu za početnike. Cijeli printer je krajnje jednostavno konstruiran – ima samo sedam plastičnih dijelova, jedan čip, mali motor i četiri AA baterije. Naravno, pošto je projekt još u fazi crowdfundinga, nema garancije da će ikada zaživjeti, ali imaju dobre šanse sudeći po interesu na Kickstarteru. OLO planira imati prve komercijalne modele oko rujna ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:28