BEZ PREMCA

PUTINOV VOJNI SAT OTPORAN JE NA NUKLEARNU EKSPLOZIJU Tehnologija za elitne ruske stražare čuvat će sve vojne baze

 AFP PHOTO / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, Argus-Specturm

Ruska će ministarstvo obrane ove godine dobiti novi sigurnosni sustav narukvica imena 'Strelets-Chasovoy' koji će kontinuirano nadzirati lokacije čuvara te će s njima biti u komunikaciji na udaljenosti od 50 km, prenosi ruska agencija TASS.

'Stvorili smo novi način zaštite u suradnji s Uredom sigurnosti i s vojnim dužnosnicima Ministarstva obrane koji nema konkurenciju u svijetu. Sustav je prošao dvije godine državnih testova, uključujući i otpornost na elektromagnetske smetnje nastale kao posljedica nuklearne eksplozije', rekao je direktor tvrtke Argus-Specturm Sergej Levčuk.

Levčuk je dodao da će sustav biti spreman za upotrebu do kraja ove godine, sustav bi se trebao koristiti za zaštitu i kontrolu naoružanih čuvara kampova.

Narukvica će raditi na udaljenosti od 5 pa sve do 50 kilometara od zapovjedne točke, a svaka narukvica je ujedno i integrirani modul GLONASS satelitskog sustava koji dopušta kontinuirano praćenje pozicije čuvara. Portal Secuteck.ru navodi da će mogućnost praćenja vojnika biti osobito korisna padobrancima kada ulaze u neprijateljski teritorij.

'Narukvica signalizira ukoliko čuvar promijeni unaprijed određenu lokaciju ili rutu patrole te šalje upozorenje ako se čuvar ne miče 40 sekundi', rekao je predstavnik tvrtke Argus-Specturm.

Osim toga, narukvica se može koristiti i na druge načine, kako navodi Levčuk. 'Narukvica se može pričvrstiti i na nežive predmete pa može javljati ukoliko se taj predmet miče suprotno od uobičajenog načina rada ili ako se u prostoru događa bilo što opasno ili nepredviđeno.'

Sustav radi i na temperaturama do minus 50 celzijusa te se planira njegova implementacija u vojnim objektima na Arktiku.

Narukvice se trenutno koriste za zaštitu Nacionalnog centra za kontrolu obrane Rusije u Moskvi te u parku 'Patriot' gdje se upriličio forum 'Vojska 2015' na kojem je sustav predstavio Sergej Levčuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:32