NOVI PLAYSTATION

PS 4 će imati kontroler osjetljiv na dodir i neće podržavati igre za PS 3

Još su samo dva dana ostala do službenog predstavljanja Sonyjeve igraće konzole Playstation 4, koja će svijetu biti prikazana 20. veljače u New Yorku. Iako se službene specifikacije još točno ne znaju, na internetu je procurila fotografija novog kontrolera.

Zaobljeniji i nešto deblji od standardnog bežičnog kontrolera za Playstation 3, novi upravljački uređaj razlikuje se od prethodnika po tome što na sredini ima touchpad, a iznad njega svjetleći plastični dio koji bi mogao funkcionirati na sličan način kao što funkcionira vrh Sonyjeva kontrolera Move. To se slaže s prethodnim navodima da će Sony napustiti DualShock 3 dizajn i okrenuti se unaprijeđenoj varijanti kontrole s detekcijom pokreta. Touchpad bi pak trebao imati tehnologiju nalik onoj s PlayStation Vite, a da će postojati i fizička tipka “share” preko koje bi se moglo automatski pristupiti društvenim mrežama tijekom igranja.

Kad je riječ o ostalim detaljima, nagađa se da bi PS 4 mogao podržavati 4K rezoluciju da bi se slagao s novopredstavljenom linijom Sonyjevih televizora i da će imati mogućnost cijele igre slati korisnicima putem streama, zahvaljujući novoj cloud tehnologiji koju je Sony stekao kad je kupio japansku tehnološku kompaniju Gaikai za 380 milijuna američkih dolara. Nadalje, konzola koja bi se prema nekim nagađanjima trebala nazvati Orbis trebala bi imati 8 gigabajta sistemske memorije i 2,2 gigabajta videomemorije, dvojezgreni procesor AMD64 Bulldozer, grafički procesor AMD R10xx, 160 gigabajta tvrdog diska, Blu-ray reproduktor (iako se spekuliralo da će PS ostati bez fizičkog medija).

Nova generacija PlayStationa trebala bi podržavati Ultra HD, odnosno 4K rezoluciju, kojom bi Sony mogao pokušati progurati tu tehnologiju u mainstream, otprilike onako kako je PS 3, sposoban za Full HD rezoluciju, etablirao Blu-Ray.

Ono što je loše jest da četvorka vrlo vjerojatno neće podržavati igre za Playstation 3. Tu u priču ulazi streaming - stare bi se igre vrtjele na nekom udaljenom serveru, a kompresirane bi se slale korisniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:25