NOVOSTI IZ JABUKE

Pogledajte što donosi Appleov novi iOS5 i 'oblačni sustav' iCloud: Bolje obavijesti i automatsko ažuriranje sadržaja

 AP
Apple je do sada programerima aplikacije platio nevjerojatnih 2,5 milijardi dolara za razvoj i unaprjeđivanje aplikacija

Nakon višemjesečnog iščekivanja Apple je danas na svojoj službenoj Worldwide Developers konferenciji predstavio nove operativne sustave iOS 5 i Mac OS X Lion te prezentirao iCloud, to jest sustav koji će automatski putem interneta sinkronizirati sve podržane sadržaje u Appleovim uređajima jednog korisnika. Time se uklanja potreba za spajanjem iPada ili iPhonea s računalom kako bi se podaci uskladili.

Apple je na početku predstavio novi Mac OS X Lion koji će se moći kupiti isključivo putem interneta i Mac App Storea za 29 dolara, no prava 'zvijezda' večeri bio je novi mobilni operativni sustav iOS 5.

Prije prezentacije novog iOS-a, okupljenima je priopćeno kako je Apple u prvih 14 mjeseci prodaje prodano preko 25 milijuna iPada te da je s iTunes App Storea u manje od tri godine 'skinut' više od 14 milijardi aplikacija. 'Jabuka' je u tom periodu programerima isplatila čak 2,5 milijardi dolara za razvoj i unaprjeđivanje aplikacija.

Najveća novost iOS 5-ice bit će potpuno izmijenjen i pregledniji sustav obavijesti to jest 'notificationsa' koji će se od sada prikazivati na lock (početnoj) stranici iPhonea kada je zaključan. Novitet su i widgeti koje će korisnici moći postavljati unutar prostora za obavijesti.

Apple je napravio značajan korak u povezivanju s društvenim mrežama pa je Twitter intergriran u iOS 5.

Mobilni je Safari na iPadu dobio tabove kakve imaju internetski pretraživači na računalima, a novost na Appleovu tabletu je i posebna tipkovnica koja olakšava pisanje kada se uređaj drži s obje ruke.

Dodan je i Reminders aplikacija, iliti podsjetnik, te iMessage, Appleova verzija aplikacije za instant messaging.

iCloud oduševio je sve okupljene. Zahvaljujući tome, više nećete morati spajati iPhone ili iPad s računalom za ažuriranje sustava već će se to činiti automatski putem interneta. O važnosti iClouda govori i činjenica da ga je predstavio sam Steve Jobs.

Osim toga, novi 'oblačni' sustav Applea omogućit će korisnicima spremanje važnih podataka s iOS uređaja putem bežične mreže (backup).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26