TEHNIČKI PROBLEMI

PANIKA MEĐU IT STRUČNJACIMA 'Zbog povećanja broja korisnika sve će češće dolaziti do kolapsa interneta'

 Biljana Gaurina/CROPIX

Pad interneta koji je u utorak u nekim dijelovima svijeta uzrokovao kaos, zbog čega su izgubljeni milijuni dolara, mogao bi se dešavati sve češće. Kako tvrde stručnjaci, veliki tehnički problemi bi mogli postati redovita pojava jer je sve manje prostora na webu.

Zbog toga su mnogi ovoga tjedna ostali bez zarade. Najpoznatija stranica za online trgovinu eBay, primjerice, nije radila veći dio dana tako da su je bijesni korisnici zatrpali gomilom pritužbi žaleći se da su ostali bez zarade jer se nisu mogli ulogirati.

Stručnjaci tvrde kako ovaj problem uzrokuje Border Gateway Protocol, koji obavlja usmjeravanje prometa. On se sastoji od stotina tisuća složenih puteva preko weba, a internetske kompanije i mreže ga koriste kako bi slali podatke jedni drugima.

Dok surfaju internetom, korisnici koriste routere koji pamte pouzdane internetske rute.

Ipak, stariji routeri sve se teže nose s novim tehnologijama, poput smartphonea i tableta, koji su uzrokovali povećanje broja korisnika interneta i vremena provedenog na njemu.

Nekima je gornja granica koju pamti 512 tisuća ruta, a stručnjaci tvrde da je ta briojka danas premala.

- Taj je sistem sličan ljudskog mozgu koji se ne može zapamtiti sve sporedne ulice tijekom putovanja automobilo - pojašnjava dr. Joss Wright s Oxforda.

Kako bi se nosili s porastom prometa, u routere se mora nadograditi memorija i jači procesori.

- Ovakvi padovi sustava će se dešavati sve češće. Postojeća infrastruktura se neće moći nositi s porastom broja uređaja. Ovo sigurno neće biti zadnji put da govorimo o problemu s BGP-om - poručio je James Gill iz tvrtke GoSquared.

O koliko se ozbiljnom problemu radi govori činjenica da je samo tijekom lipnja internetski promet u maloprodaji iznosio skoro sedam milijardi kuna.

- Online kompanije grade svoju reputaciju na povjerenju. Ako ove stvari postanu redovite, onda je to ozbiljan problem i za kompanije i za ekonomiju općenito - zaključuje analitičar Richard Perks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36