BUDUĆNOST JE STIGLA

Nevada izdala prvu vozačku dozvolu za automobil koji može voziti bez vozača

Iz Googlea napominju da su vozilo prethodno testirali na ulicama Kalifornije i San Farancisca, a u testom razdoblju napravili su preko 200 tisuća kilometara

Google već dulje vrijeme radi na razvoju tehnologije koja omogućava vožnju automobila bez ljudske pomoći.

Trud se očito isplatio jer je Američka savezna država Nevada odobrila prvu službenu vozačku dozvolu za automobil bez vozača.

Iz Googlea napominju da su vozilo prethodno testirali na ulicama Kalifornije i San Farancisca, a u testom razdoblju napravili su preko 200 tisuća kilometara.

U svakom trenutku u automobilu se nalazio vozač koji je preuzeo kontrolu u slučaju pogreške računala koje je zaduženo za upravljanje vozilom.

Softverski inženjer Sebastian Thrun, napominje da u testnom razdoblju nije došlo do nikakvih nezgoda koje bi bile uzrokovane greškom sustava, a do manjeg sudara došlo je zbog ljudske pogreške kada se neoprezan vozač zabio u stražnji dio testnog automobila.

Bruce Breslow, direktor odjela za motorna vozila iz Nevade vjeruje da su vozila upravljana računalima automobili budućnosti.

Kalifornijski senator Alex Padilla ističe da je većina prometnih nezgoda uzrokovana ljudskim pogreškama, a korištenjem računala, senzora i drugih sustava, vozilo samostalno analizira okoliš i ostale sudionike u prometu te čini vožnju sigurnijom za sve sudionike u prometu.

Za Googleov automobil izdana je posebna prepoznatljiva crvena registarska pločica sa znakom beskonačnosti pokraj kojeg se nalazi brojka 001.

I ostale američke države planiraju se uključiti u ovaj projekt te najavljuju promjene koje bi trebale omogućiti izdavanje dozvola za ovakve automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:25