GENIJALAC IZ KRAGUJEVCA

MLADI SRBIN DIZAJNIRAO IPHONE 6 'Moja je ideja obišla svijet. Jednostavna je i funkcionalna!'

Nakon što je o njegovom dizajnu pisao Business Insider Nikolin dizajn smatra se ozbiljnim kandidatom za novi model

Ljubitelji iPhone-a diljem svijeta već su počeli nagađati kako će izgledati novi model ovog pametnog telefona. Mnoge od njih osvojila je slika novog profinjenog dizajna koja je počela kružiti internetom, a koji je osmislio Nikola Ćirković, student inženjerstva u Kragujevcu.

Foto: Nikola Ćirković

Nakon što je o novom dizajnu pisao Business Insider, ona je obišla svijet pa se Nikolin dizajn smatra ozbiljnim kandidatom za novi model.

- Zvala me novinarka iz Business Insidera i rekla mi je kako joj se jako svidio moj dizajn zato što nije kao ostali i zamolila me da napravi tekst o tome. Sat vremena kasnije to je objavila, a nakon dva sata svi su počeli pisati o tome. Moj dizajn objavili su i neki kineski, rumunjski, njemački i hrvatski portali. Brzo se proširilo i bilo mi je drago - priča Nikola, ne skrivajući zadovoljstvo zbog uspjeha koji je postigao.

Foto: Nikola Ćirković

Nikola kaže da mu je ideja da napravi novi koncept došla spontano, da nije pratio propise, već se oslonio na svoju maštu i talent. Ipak, trudio se da dizajn koji osmisli prije svega bude funkcionalan i jednostavan.

- Veliki sam zaljubljenik u njihove uređaje i u dizajniranje. Došao sam na ideju da stvorim novi koncept za svoju dušu. Radio sam prema dimenzijama Iphona 5. Za razliku od drugih ljudi koji su radili koncept tog telefona ovaj je dosta realniji, dok su drugi neke koncepte dizali u nebesa i radili nešto što je doslovno nemoguće, objašnjava Nikola.

Za sebe kaže da je dizajniranje njegova ljubav i da mu nikada nije bilo teško raditi. Iako novi dizajn telefona izgleda jednostavno, potrebno je mnogo znanja za njegovo osmišljavanje.

- Još u školi nadmašio sam sve profesore što se tiče dizajniranja, a čak sam držao predavanja kako se rade neke animacije, a bio sam i na državnom natjecanju. Imam dosta modela automobila, video-igrica i likova, to radim profesionalno, priča Nikola.

Nikolin rad na “šestici”

- ulaz za slušalice sam stavio s gornje strane, nije kao na "petici" s donje strane

- promijenio sam "silent" tipku za uključivanje i isključivanje tona

- stavio sam aluminijsku letvicu cijelom širinom

- ekran sam stavio od ruba do ruba

- stanjio sam ga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 00:21