INTEGRACIJA

Kućno kino - spektakl na dohvat ruke

Standardni komplet kućnog kina jednostavan je za postavljanje, a priključuje se na TV ili projektor preko SCART utičnice ili S-videa

Kućno kino trebalo bi zvučno u prostoru gdje se nalazi televizor ili projektor osigurati dovoljno efekata da se gledatelj osjeća kao da je u središtu zbivanja filma koji gleda. Svaki sustav kućnog kina sastoji se od tri osnovne komponente: izvora zvuka i slike (DVD ili Blu-ray player), AV receivera i odgovarajućih zvučnika.

Komponente u kompletu

Uglavnom je kupnja kućnog kina kod nas svedena na kupnju ovih komponenti u kompletu. Filozofija kućnog kina temelji se na zvuku, odnosno na zvučnicima. Od kvalitete DVD ili Blu-ray playera te televizora ili projektora ovisi kvaliteta slike, no AV receiver i zvučnici predstavljaju onu kombinaciju koja bi trebala osigurati zvučne efekte poput onih u mraku kinodvorana.

Stoga pri odabiru kućnog kina valja ponajprije pogledati dizajn zvučnika. Oni mogu biti veliki, odnosno visoki podni, manji, za police, mali sateliti i subwooferi koje stavljamo na pod. Subwooferi se dijele na aktivne, s vlastitim pojačalom u kutiji i pasivne.

Magnetska izolacija

Središnji satelitski zvučnik postavlja se na televizor ili u njegovu blizinu, on je magnetski izoliran da ne uzrokuje smetnje na ekranu ili prelijevanje boja, a iz njega čujemo uglavnom govor likova s televizora.

Kupuju li se zvučnici odvojeno od AV receivera, valja znati da bi snaga zvučnika trebala biti za oko 25 posto jača od snage AV receivera, kako bi se smanjila mogućnost preopterećenja.





Dijelovi kućnog kina:

DVD/Blu-ray player

Skoro svaki DVD player može reproducirati više vrsta zapisa - DVD, VCD, SVCD, MP3, JPEG i DivX. Pad cijena Blu-ray uređaja i HD tehnologija ubrzano tjeraju DVD playere s tehnološke scene. Ipak, još uvijek je DVD player dominantan uređaj za reprodukciju filmova.

AV receiver

AV receiveri nude veliku fleksibilnost u povezivanju i spajanju mnoštva audio uređaja analogno i digitalno, stereo ili u surroundu, sa subwooferom ili bez njega. AV receiver središnje je mjesto sustava kućnog kina na koji se spajaju ostali uređaji.

Zvučnici

Snaga zvučnika nerijetko nije precizno određena, pa treba osobito gledati na izlaznu snagu i tu snagu uspoređivati s onom AV receivera. Neki AV receiveri “testiraju” prostoriju gdje su smješteni i onda na temelju rezultata zvučnike valja postaviti na određene udaljenosti.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:33