GALAXY FOLD

JUTARNJI NA PREDSTAVLJANU NOVOG SAMSUNGOVOG PREKLOPNOG MOBITELA S OGROMNIM ZASLONOM 'Ovo je naš odgovor skepticima koji kažu da je već sve izmišljeno'

 Ilija Matanović/Jutarnji list / Courtesy Samsung/Reuters
 

Samsung je u srijedu u San Franciscu održao možda i najvažniju svjetsku premijeru u svojoj dosadašnjoj povijesti - njihov top model pametnog telefona Galaxy S10 obilježava svoju desetu godišnjicu, tržište nikada nije bilo zasićenije i kompetitivnije, a do inovacija se dolazi sve teže.

Na predstavljanju cijele obitelji Galaxy S10 u dvorani Bill Graham Civic Auditorium, na kojemu je bio i Jutarnji, nije se moglo vidjeti baš puno toga što u prethodnim mjesecima nije procurilo u javnost, to je već standardna praksa u ovoj industriji. No, napokon smo mogli uživo vidjeti vjerojatno najvažniji novi telefon za južnokorejsku kompaniju u posljednjih nekoliko godina te dobiti uvid u sve detalje, kao i cijene uređaja u Hrvatskoj. S druge strane, dio događaja Unpacked koji jest bio nov i vrlo uzbudljiv bili su detalji o Samsungovom savitljivom pametnom telefonu Galaxy Fold.

- Ovo je naš odgovor skepticima koji kažu da je već sve izmišljeno, rekao je DJ Koch, izvršni direktor Samsung Electronicsa, govoreći o Foldu.

Fold je uređaj koji izgleda i radi kao normalan pametni telefon dok se ne rasklopi točno po sredini - unutra se skriva ogroman savitljivi ekran od 7,3 inča, na kojemu se mogu istovremeno pokretati tri aplikacije. Kada je sklopljen, Galaxy Fold jest prilično deblji uređaj, ali to je bilo očekivano. S gornje desne strane na preklopnom ekranu nalazi se veliki “notch” za kamere i senzore. Unutra je 12 GB RAM-a i sistemski čip na 7-nanometarskom procesu, 512 gigabajta memorije, a telefon ima dvije baterije, po jednu u svakoj od polovica. Također, zadržan je i utor za slušalice.

Fold ima i šest kamera: trostruku glavnu, dvije u trenutku kada se rasklopi i jednu u trenutku kada je sklopljen. Kad se gleda preklopni ekran, točno na sredini može se vidjeti blijeda crta na mjesto gdje se AMOLED ekran preklapa, ali zacijelo je vrlo teško inženjerski izvesti ovakav uređaj bez pojedinih poteškoća. Cijena je dosta visoka - od 1980 dolara nadalje, a dolazi na tržište od 26. travnja. U Hrvatskoj bi se trebao prodavati nedugo nakon toga, cijena se još ne zna.

Samsung's new Galaxy Fold smart phone which features the world's first 7.3-inch Infinity Flex Display that works with the next-generation 5G networks is seen in this image released in San Francisco, California, U.S. February 20, 2019.   Courtesy Samsung/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Courtesy Samsung / REUTERS
Samsung Galaxy Fold

Međutim, Fold je ipak nišni uređaj koji se neće prodavati u velikim brojevima. Ono što je Samsungov kruh i mlijeko je obitelj Galaxy S10. Kao i dosad, sastoji se od više modela koji se razlikuju po veličini, specifikacijama i cijenama. Jezgra obitelji je ista kao i dosad - S10 s ekranom dijagonale 6,1 inča te S10+ s ekranom od 6,4 inča, a predstavljen je i svojevrsni ulazni model S10e, kao i 5G verzija Galaxyja S10. Bit će dostupni u trgovinama i na internetu od 8. ožujka, početna cijena za S10 je 6999 kuna, za S10+ je 7699 kuna, dok će S10e koštati od 5799 kuna. Prednarudžbe će biti moguće od četvrtka.

Dizajn

Samsung je prošao cijelu prošlu godinu a da nisu izbacili telefon koji je imao takozvani “notch”, onaj urez u ekran koji sadrži prednju kameru i senzore. Za Galaxy S10 su odabrali novi trend, dizajn nazvan “punch hole”, kod kojeg je prednja kamera smještena u rupi izrezanoj u gornjem dijelu ekrana (nažalost, nema poštenog prijevoda na hrvatski pa ćemo se ovdje zadržati na engleskoj inačici). Samsung tu vrstu ekrana zove “Infinity-O”, a rupa je na modelu S10+ nešto veća i cilindrična, jer sadrži dvije prednje kamere, za razliku od jedne na S10. Gornji brid ekrana je povučen sasvim do ruba, zvučnik i ostali senzori su stisnuti u taj minijaturni prostor, a donji brid, takozvana brada, i dalje je pristuna, iako manja nego na S9. Ekrani su, naravno, i zaobljeni prema rubovima, premda je to sa svakim novim modelom sve manje izraženo. I stražnji stakleni paneli su zaobljeni pod otprilike jednakim nagibom kao i zaslon pa to daje vrlo ugodno iskustvo držanja telefona u ruci. Štoviše, nestali su oni oštri metalni obrubi s prethodnog modela S9, aluminij je opet bešavno uklopljen u staklene plohe i djeluje kao da je uređaj izdjeljan iz jednog komada stakla.

FOTOGALERIJA: Jutarnji na predstavljanju inovacija iz Samsunga

Teško je objektivno ocijeniti ljepotu, ali ovi će telefoni vjerojatno samo rijetkima biti loše dizajnirani. Dizajn stražnjeg panela je doživio prilične promjene - nema više onog nespretno postavljenog senzora za otisak prsta, on je sada skriven ispod ekrana. Riječ je o ultrasoničnom senzoru, koji radi na temelju zvučnih valova umjesto optike, i sudeći prema onome što smo mogli isprobati u San Franciscu radi pouzdano i precizno, premda nije ništa brži od dosad poznatih optičkih senzora smještenih ispod ekrana. Model S10e pak ima ravni zaslon dijagonale 5,8 inča s Full HD rezolucijom te dvostruku umjesto trostruke kamere, kao i senzor otiska u tipki za paljenje umjesto ispod ekrana. Telefoni će biti dostupni u bijeloj, crnoj, zelenoj, plavoj i žutoj boji, a novitet su i dva keramička finiša stražnjeg panela kod modela S10+, crni i bijeli.

Ilija Matanović / Jutarnji list

Kamere

Veći i manji S modeli su dosad imali različite module kamera, no kod S10 oba imaju identične module sa po tri kamere: s 12-megapikselnom širokokutnom, 12-megapikselnom telefoto s 2X uvećanjem te ultraširokokutnom 16-megapikselnom kamerom s poljem vida od 123 stupnja. Kamere su u velikom pravokutnom modulu na poleđini, vodoravno postavljenom. Ne treba sumnjati da će to opet biti vrhunske kamere, a dodatak ultra široke leće je hvale vrijedan, u kratkom druženju u San Franciscu pokazalo se da je ovaj postav sada puno upotrebljiviji nego prije. S10 je i prvi smartphone koji snima video u tehnologiji HDR10+, što bi trebalo donijeti puno bolji dinamički raspon i reprodukciju boja. Također, poboljšana je stabilizacija videa. Osim toga, Samsung je u suradnji s Adobeom napravio mobilnu verziju njihova vrlo popularnog stolnog programa za montažu videa Premiere - Adobe Premiere Rush CC. Fotografska aplikacija imat će u sebi način rada za Instagram.

Performanse

Ekrani na telefonima su već standardni Samsungovi Super AMOLED paneli zaštićeni Gorilla Glassom 6 i s Quad HD rezoucijom (3040 X 1440 piksela), a Samsung ih zove Dynamic AMOLED. Samsungova linija S i dosad je imala ponajbolje ekrane u svijetu pametnih telefona i tu se ništa nije promijenilo, i dalje su savršeno oštri i pregledni, vrlo svijetli i samo malo zasićeniji nego kod konkurencije. Podržavaju HDR10+ i Samsung tvrdi da imaju najbolju reprodukciju boja od bilo kojeg pametnog telefona dosad.

Memorijski kapaciteti modela su raznoliki; moguće je imati između 6 i čak 12 GB RAM-a te do 1 terabajta memorije, što se može proširiti za još 512 GB pomoću micro SD kartica.

Ilija Matanović / Jutarnji list

Baterije su povećane na 3400 mAh kod S10, 4100 mAh kod S10+ i 3100 kod S10e, a telefoni imaju i opciju reverzibilnog punjenja, što znači da mogu bežično puniti druge uređaje. Sistemski čipovi koji će pokretati liniju S10 bit će Qualcommov Snapdragon 855 za tržište SAD-a i Južne Koreje, odnosno Samsungov Exynos 9820 za Europu i ostatak svijeta i koji bi trebali donijeti priličan skok u performansama.

Galaxy S10 5G

U San Franciscu je predstavljena i 5G verzija - Galaxy S10 5G. Osim što ima mogućnost 5G povezivosti, taj model ima najveći ekran u seriji S od 6,7 inča. Uz trostruku kameru s regularnog Galaxyja S10, ima dodatnu trodimenzionalnu kameru za 3D snimke i Video Live focus, kao i bateriju od 4500 mAh.

Galaxy Buds, Galaxy Watch Active i Galaxy Fit

Predstavljeno je i nekoliko novih manjih uređaja. Primjerice, Galaxy Buds su bežične slušalice koje bi trebale izdržati do šest sati slušanja muzike i do pet sati razgovora, a mogu se napuniti bežično preko bilo kojeg od telefona iz linije S10. Galaxy Watch Active je pametni sat posvećen pobornicima aktivnog života, baš kao i pametne narukvice Galaxy Fit.

Ilija Matanović / Jutarnji list
Galaxy Buds

Ilija Matanović / Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:30