TROŠKOVI PROIZVODNJE

INFOGRAFIKA Rastavljeni telefon otkriva Appleovu zaradu: Koliko iPHONE stvarno košta

Trošak svih komponenti ukupno iznosi točno 984,414 kuna, a od toga Apple najviše potroši na vrhunski Retina zaslon čija proizvodnja stoji 201,35 kuna

U prva tri dana od njegova predstavljanja u svijetu prodana su četiri milijuna primjeraka novoga Appleova iPhonea 4S , a najnovija igračka osmišljena u kalifornijskom Cupertinu i sastavljena negdje u Kini i dalje je visoko na listi najtraženijih gadgeta.

S obzirom na to da novi uređaj u SAD-u košta 649 američkih dolara (bez ugovora) - a u Hrvatskoj između 4500 i čak 7000 kuna (bez ugovora te ovisno o modelu i prodavaču, pa sve do raznih oglasa) - solidna je to margina zarade.

Naravno, jasno je da i Apple mora potrošiti “nešto sitno” na izradu, sklapanje, marketing i distribuciju, ali prema izračunu tehnološke tvrtke iSuppli, ukupna svota je zapanjujuće niska: komponente iPhonea 4S koštaju ravno 984,41 kunu.

Većinu pojede vrhunski Retina zaslon (201,35 kuna), a baterija samo 32,09 kuna. Na svotu treba dodati 38 kuna za USB kabel i adapter, slušalice te ambalažu, zatim 43,50 kuna za troškove izrade (!) te nepoznatu svotu za dostavu, troškove softvera, licenciranje, raznorazne tantijeme i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:34