OTKRIO EDWARD SNOWDEN

IGRATE ANGRY BIRDS NA SVOME SMARTPHONEU? Špijunske agencije znaju sve o vama

WASHINGTON - Kada korisnik pametnog telefona preuzme Angry Birds aplikaciju, svjetski popularnu igricu koja je dosad skinuta više od 2 milijarde puta, i započne sa zabavnom bitkom između ptica i zelenih svinja, ni ne sluti što se u pozadini događa. Naime, špijunske agencije, američka NSA i britanska GCHQ, iskorištavaju jednostavne smartphone aplikacije i dolaze do lokacije, godina, spola i ostalih privatnih podataka korisnika diljem svijeta, navodi se u strogo povjerljivim dokumentima, a prenosi The Guardian.

U želji da imaju kontrolu nad, u zadnje vrijeme vrlo aktivnim teroristima, ali i ostalim sumnjivcima, koriste proizvode moderne telekomunikacije i prema dokumentima zviždača Edwarda Snowdena, masovno skupljaju podatke preko mobitela još od 2007. godine. Svakom novom generacijom pametnih telefona, sve veće količine podataka slijevaju se u komunikacijske mreže i špijuni vrlo lako mogu doći do njih - do vaših lozinki, pa i do informacija gdje ste sve bili tog dana, a neke aplikacije dijele i najosjetljivije podatke o korisnicima, poput seksualne orijentacije ili političke opredijeljenosti.

Informacije koje aplikacije šalju o svojim korisnicima omogućavaju špijunskim agencijama da prikupe velike količine podataka iz mobilnih telefona. Umjesto da hakiraju pojedinačne telefone, koriste se masovnim nadzorom.

Guardian ukazuje kako je NSA na prisluškivanje telefona potrošila više od milijardu dolara. Snowdenovi dokumenti otkrivaju kako pretraživanje preko “pametnih telefona” može osigurati podatke špijunskim agencijama, no ne kazuju koliko korisnika špijuniraju.

Američke tehnološke tvrtke s vladom postigle dogovor o prikupljanju podataka

Američka vlada i velike američke tehnološke tvrtke postigli su dogovor koji će omogućiti tvrtkama da objave više detalja o sudskim nalozima o prikupljanju podataka, priopćilo je u ponedjeljak američko ministarstvo pravosuđa.

Dogovor je zabilježen u američkom sudu nadležnom za inozemni obavještajni nadzor.

Riječ je vjerojatno o odgovoru na zahtjeve tvrtki poput Googlea i Microsofta, koje su tražile više slobode u oktrivanju podataka o sudskim nalozima, proizlazi iz dokumenata što ih je objavilo ministarstvo. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:39