AFERA GOOGLE

Google ponovno povrijedio privatnost korisnika: Street Cars automobili bez ovlaštenja skidali privatne podatke

 Vojko Bašić / CROPIX
Korisnička imena, lozinke, brojevi telefona... Sve su to podaci koje je Google neovlašteno prikupljao putem wi-fi mreže i softvera

ZAGREB - Korisnička imena, lozinke, brojevi telefona, podaci o chatu na internetu, pa čak i povijest aktivnosti na stranicama za upoznavanje...Sve su to podaci koje su Googleovi Street Cars automobili bez ikakva ovlaštenja prikupljali putem wi-fi mreže i softvera posebno dizajniranog za tu svrhu, tvrdi danas britanski Daily Mail.

Afera s Googleovom povredom privatnosti korisnika ponovno je dospjela u javnst nakon što su američke regulatorne institucije ustanovile kako su Street Cars automobili bez ovlaštenja skidali te podatke s mreža za vrijeme dok su krstarili britanskim cestama i naoko nevino snimali ulice i arhitekturu.

Tijekom prve istrage vođene 2010. Google je priznao da su automobili neovlašteno pohranjivali informacije o aktivnostima na internetu onih koji su se na internet spajali putem nezaštićene wi-fi mreže, no rekli su kako je tada bilo riječ o gruboj pogrešci koja se neće ponoviti. Tvrdili su da su automobili za vrijeme fotografiranja ulica i pohranjivanja tih informacija slulajno pohranili i informacije s privatnim podacima korisnika.

No, sada su su javnost procurili novi, zanimljivi detalji pa je ICO, britansko tijelo za zaštitu osobnih podataka odlučio pokrenuti još jednu istragu. Naime, američki regulatori pronašli su dokaze da je jedan od Googleovih inžinjera napravio sftver putem kojeg su automobili očitavali podatke. Navodno je svoje šefove upozoravao kakve bi to sve implikacije moglo imati na ljudsku privatnost, no oni su ga ignorirali.

Nick Pickles, direktor grupe za zaštitu privatnosti Big Brother Watch, rekao je kako su to dokazi da su Googleovi automobili bili u špijunskom pohodu s namjerom da zabilježe i pohrane osjetljive dokumente i podatke privatnih osoba.

Googleu se zasad smiješi samo novčana kazna u iznosu od oko pola milijuna britanskih funti. No, istražitelji traže da korporacija odgovori na sedam ključnih pitanja. Traže da pojasne točno koje podatke su automobili pohranjivali, kada su otkrili da to rade i kada su prestali. ICO posebno zanima kada su menadžeri u Googleu vidjeli dokument u kojem autor spornog softvera upozorava na mogućnost pohrane privatnih podataka, a traže i da im se taj dokument dostavi kao i da im se objasni zašto Google nije (ako nije) reagirao na sva ta upozorenja.

- Istraga mora ustanoviti što su znali i kada su to znali - kažu u ICO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:24