VEĆI IZBOR

Google planira za novi Nexus angažirati pet proizvođača, mijenja i politiku prodaje

Novi Nexusi dolazit će s verzijom Androida 5.0 Jelly Bean, a na tržištu se očekuju krajem godine

Prema pisanju portala The Wall Street Journal , Google mijenja strategiju u razvoju svojih Android uređaja s ciljem uzimanja što većeg tržišta glavnom konkurentu Appleu.

Google planira u budućnosti angažirati pet različitih proizvođača koji će biti istovremeno zaduženi za razvoj novog Nexusa.

To mijenja dosadašnju praksu prema kojoj bi angažirali samo jednog proizvođača (HTC i Samasung).

Bitna je novost promjena u politici prodaje, naime novi bi se uređaji trebali distribuirati otključani za rad na sve mreže direktnom prodajom od Googlea u Americi, Europi i Aziji.

Ovakav potez opravdavaju činjenicom da operateri često blokiraju rad nekih aplikacija zbog raznih ograničenja, a zaobilaženjem posrednika olakšat će se buduće nadogradnje koje često kasne zbog tromosti operatera.

Ovo je dobra vijest za proizvođače koji su pokazali zabrinutost nakon što je Google kupio Motorolin odjel za mobilnu telefoniju jer se pretpostavljalo da će ona biti zadužena za nove modele.

Novi Nexusi dolazit će s verzijom Androida 5.0 Jelly Bean , a na tržištu se očekuju krajem godine.

Iz kompanije naglašavaju da direktna prodaja uređaja kupcima bez posrednika predstavlja veliki izazov za njih, posebno zbog činjenice da će njihova cijena biti 150 do 200 dolara viša nego u slučaju da se prodaju uz ugovor preko operatera.

Googleovi trenutni partneri su Motorola, Samsung, Sony, Asus, ZTE i Huawei, stoga je za očekivati da će navedene kompanije biti angažirane pri izradi budućih Nexusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:12