ZAŠTITA PRIVATNOSTI

EU će ograničiti Facebook!

 AP

Europska je komisija najavila je da će osuvremeniti zastarjele zakone o zaštiti podataka iz 1995. kako bi ih prilagodila novom informatičkom dobu.

Najava je svojevrstan odgovor na izjavu osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, prema kojoj je koncept privatnosti postao anakronizam. - Pomirite se, nikoga više nije briga za privatnost! – rekao je nedavno Zuckerberg, opravdavajući sigurnosne rupe te internetske društvene mreže.

No, europska povjerenica za informacije, društvo i medije Viviane Reding odgovorila je da su neophodna suvremena pravila za osiguranje privatnosti na stranicama poput Myspacea, Twittera i Facebooka.

Najavila je da će Europska komisija početi s revizijom zastarjele Direktive EU o zaštititi podataka iz 1995.

– Htjeli ili ne, mi svakodnevno razmjenjujemo osobne podatke o sebi. Oni se prikupljaju, obrađuju i pohranjuju daleko od naših očiju. Ne možemo očekivati da građani vjeruju Europi, ako ne budemo ozbiljno štitili njihova prava na privatnost i njihove osobne podatke – upozorila je Reding.

Prema njenim riječima, ubuduće će profili na društvenim servisima morati biti nevidljivi, osim u slučaju da ih sam korisnik ne odluči učiniti javnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:57