OLED

ČUDA TEHNIKE Dolazi nova generacija neuništivih i savitljivih zaslona

Na ovotjednoj konferenciji grupe koja okuplja proizvođače zaslona Society for Information Display južnokorejski LG predstavit će najnoviju generaciju displaya budućnosti - fleksibilnog i navodno neuništivog OLED zaslona.

Ekran s dijagonalom od 5 inča dizajniran je za mobilne uređaje i ovo će biti njegova premijera. Kako su uspjeli postići da se taj komad plastike ne može nikako uništiti, još nije objavljeno.

Osim toga, tvrtka koja je očigledno u velikoj ofenzivi prikazat će i novi model 55-inčnog zakrivljenog OLED televizora, kao i 23,8-inčni Ultra HD panel za monitore. Jedan od najiščekivanijih zaslona je ipak FHD panel za tablete, s dijagonalom od 7 inča i gustoćom piksela od preko 300 ppi.

“Novi trendovi ukazuju na to da se tržište manjih i srednje velikih zaslona kreće ka velikim rezolucijama i maloj potrošnji struje, a velikih panela prema OLED i Ultra HD tehnologijama”, poručio je uoči konferencije Sang-Deok Yeo, glavni tehnički direktor LG-a.

Naravno, LG nije jedina tvrtka koja se bacila na tržište fleksibilnih ekrana; dosta aktivan na tom području je Samsung. Nakon što je Sharp nedavno objavio da radi na HiDPI IGZO LCD zaslonu koji bi mogao pružiti gustoću od 262 piksela po inču, što je dosta impresivan rezultat, Samsung je priznao planove o 13,3-inčnom ekranu za prijenosna računala koji bi imao rezoluciju od nevjerojatnih 3200 X 1800 piksela, što bi značilo gustoću prikaza od uistinu fascinantnih 276 ppi. I taj bi zaslon trebao biti predstavljen tijekom ovoga tjedna.

Usporedbe radi, zaslon na Appleovu MacBooku Pro Retina ima gustoću prikaza od 220 točaka po inču za 15-inčni model te 227 ppi za 13-inčni, što znači da bi Samsung mogao odnijeti još jednu pobjedu u vječitoj utrci sa svojim američkim rivalom. Kada bi Samsung mogao početi proizvoditi računala s tim zaslonima - i koliko bi koštala - nije još poznato.

Što se tiče spomenutih Sharopvih zaslona, i oni bi trebali imati najveću gustoću od svih koje je dosad proizvela ta japanska kompanija. Postojat će tri vrste IGZO LCD panela, s dijagonalama od 11,6, 14 i 15,6, a nagađa se i 13,3 inča. Model od 14 inča trebao bi imati gustoću od 262 ppi, što je 1,67 puta više od Full HD zaslona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:33