UHIĆEN POTPREDSJEDNIK

FACEBOOK NA UDARU KAZNI DILJEM SVIJETA Mrežu se optužuje za povredu privatnosti i odbijanje suradnje u kriminalističkim istragama

A man walks in front of the Facebook logo at the new Facebook Innovation Hub during a preview media tour in Berlin, Germany, February 24, 2016. REUTERS/Fabrizio Bensch
 FABRIZIO BENSCH

Diego Dozdan, potpredsjednik Facebooka za Latinsku Ameriku, uhićen je u Brazilu jer policiji nije omogućio da pristupi računu na WhatsAppu, za koji se pretpostavlja da su ga koristili trgovci drogom.

Facebook je izrazio razočaranje odlukom policije, istaknuo da je otvoren za komentare, ali je dodao da WhatsApp posluje autonomno iako je Facebookovo vlasništvo.

I prije tri mjeseca Facebook je imao problema s vlastima u Brazilu, kada je WhatsApp zatvoren na 48 sati u cijeloj zemlji zbog odbijanja pomaganja u kriminalističkoj istrazi. Facebook je tada platio 250.000 dolara kazne.

I njemački je sud kaznio Facebook u ponedjeljak sa 100.000 dolara, opet kao sadržaj prekršaja uzimajući zaštitu privatnosti. Još prije njemački je sud kaznio Facebook zbog nasrtaja na privatnost funkcijom “nađi prijatelja” (find a friend), a ovaj put je Facebook u uvjetima korištenja nastojao unijeti klauzulu kojom si osigurava mogućnost da se služi sadržajem koji korisnik stavi na mrežu.

Prigovore Facebooku zbog zaštite privatnosti, kao i drugim američkim kompanijama, pokreću civilni aktivisti.

U Indiji, pak, Facebook je nedavno onemogućen u selekcioniranju sadržaja čije će pojavljivanje dopustiti na mreži, što implicira da je dobio status javnog servisa.

Facebook je, naravno, nastojao favorizirati news sadržaje koje kontrolira. Uglavnom zbog različite društvene klime, različitih standarda privatnog i javnog, Facebook diljem svijeta nailazi na prepreke.

U Brazilu, to je borba s kriminalom, u Njemačkoj je riječ o nametanju prijateljstava i korištenju sadržaja, a u Indiji ga shvaćaju kao javnu infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:07