BITKA ZA AUTORSKA PRAVA

BSA ĆE 'ANKETIRATI' HRVATSKE FIRME KORISTE LI ILEGALNI SOFTVER Akcija protiv piratstva

Državni inspektorat tijekom prošle godine naplatio je više od 481 tisuće kuna kazni zbog korištenja piratskog softvera, a ukupno su utvrđene 1484 povrede autorskih prava, podnesena 393 optužna prijedloga i izdana 73 prekršajna naloga. Budući da je stopa korištenja nelicenciranog softvera u Hrvatskoj i dalje 53 posto - što, zapravo, znači da svaka druga tvrtka u zemlji koristi ilegalni softver - grupacija The Software Alliance (BSA), koja okuplja najveće globalne proizvođače, jučer je u Zagrebu najavila veliku kapmanju "edukacije i podizanja svijesti".

BSA namjerava kontaktirati 5000 hrvatskih kompanija i zamoliti ih - jer instrumente prisile nemaju - da se izjasne o tome koriste li licencirani softver. U praksi će to ići nasljedeći način: tvrtke će biti prvo kontaktirane putem dopisa, a potom će uslijediti telefonski poziv u kojemu će službenici BSA-a pokušati razgovarati s direktorima i menadžerima IT odjela (ako takav postoji) kako bi dobili povratnu informaciju o usklađenosti softverskih licenci i educirali ih o prednostima posjedovanja legalnog softvera. Nadalje, od kompanija će BSA zahtijevati da ispune "Izjavu o korištenju legalnog softvera".

- Nema nikakve zakonske obveze da nam netko odgovori, ali naš je cilj uspostaviti kanale komunikacije s tvrtkama, ovo je zasigurno u njihovom interesu - rekla je Ivana Jurin Puhalo, vanjski pravni savjetnik BSA za Hrvatsku, koja ukazuje na novu studiju koju su proveli BSA i poslovna škola INSEAD.

Prema njoj, porast uporabe licenciranog softvera imao bi ogroman učinak na jačanje hrvatskoga gospodarstva. Konkretno, ako bi taj porast iznosio samo 1 postotni poen, tvrde u BSA, generiralo bi se procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti lokalne proizvodnje, dok bi porast uporabe piratskog softvera za istu vrijednost generirao 143 milijuna kuna, što je razlika od 482 milijuna kuna.

- Osim pravnog dijela naše strategije, naš cilj za budućnost je jačanje edukacije i svijesti o kršenju autorskih prava. Planiramo i edukacijske programe i treninge za predstavnike državnih tijela, koje ćemo pokrenuti sljedeće godine - poručila je Jurin Puhalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:38