‘TIME FLIES‘

Apple predstavio Apple Watch Series 6, nove modele iPada te druge zanimljive proizvode

Prizori s događaja ”Time Flies”
 Handout/Apple Inc./AFP
Velik dio prezentacije bio je posvećen novom softverskom servisu koji je snažno uvezan uz Apple Watch - Apple Fitness+

Apple je u utorak na virtualnom događaju "Time Flies" predstavio nekoliko novih uređaja kao što su Apple Watch Series 6 i novi modeli iPada te nekoliko novih softverskih rješenja.

Apple Watch Series 6 dizajnerski ne izgleda značajno drugačije od svog prethodnika, ali s operativnim sustavom watchOS 7 donosi cijelo obilje fitness i zdravstvenih rješenja.

Primjerice, dodan je senzor za očitanje zasićenosti krvi kisikom, bolje praćenje sna, automatsko detektiranje pranja ruku, novi tipovi vježbi… Hardverski, Apple Watch Series 6 ima sistemski čip A13 Bionic poznat s iPhonea 11, koji bi trebao omogućiti 20 posto brži rad te bateriju koja traje 18 sati. Unutra je i čip U1 skupa s antenama koje bi trebale donijeti neke nove opcije, kao što su digitalni ključevi za auto. Baterija bi se trebala napuniti za oko 1,5 sati, a Apple Watch Series 6 koštat će od 399 dolara nadalje (dakle, od cirka 4000 kuna nadalje), odnosno od 499 dolara za verziju s eSIM karticom (odnosno oko 5000 kuna).

Najavljena su i nova softverska rješenja, koja dolaze već u srijedu - primjerice iOS 14, koji prvi put na početni zaslon iPhonea donosi takozvane widgetse, odnosno veće prozore koji mogu prikazivati više informacija nego dosadašnje malene ikonice, kao i novi način organiziranja aplikacija. Dolazi i iPadOS 14 (također se uvode widgetsi, bolja suradnja s olovkom Apple Pencil) te TVOS 14 za Apple TV.

Velik dio prezentacije bio je posvećen novom softverskom servisu koji je snažno uvezan uz Apple Watch - Apple Fitness+.

image
Prizori s događaja "Time Flies"
Handout/Apple Inc./AFP

Servis koji košta 9,99 dolara mjesečno ili 79,99 dolara godišnje evidentno je zamišljen kao početak Appleova ulaza u sve lukrativniju arenu interaktivnog fitnessa kojom dominiraju tvrtke poput Pelotona. Naime, kombinirajući Apple Watch i neki od Appleovih uređaja s većim ekranima kao što su iPhone ili iPad moguće je vježbati uz gledanje videa i komunikaciju s instruktorima i drugim vježbačima. Opcija će za početak biti dostupna u samo šest zemalja krajem godine.

Predstavljeni su i novi modeli iPada, za početak bazični iPad 8. Dizajn je prenesen s dosadašnjeg ulaznog iPada, pogoni ga sistemski čip A12 Bionic (od prije dvije godine) i trebao bi biti dvostruko brži od prethodnika. Ima 10,2-inčni Retina zaslon i početna mu je cijena ista kao i dosad - 329 dolara (odnosno najmanje 3300 kuna u Hrvatskoj).

Dolazi i novi iPad Air, koji je doživio prilični redizajn. Izgledom sada jako podsjeća na Pro verzije iPada, sa značajno smanjenim bridovima oko zaslona i ravnim rubovima. Dodane su i vrlo zanimljive boje poput zelene i plave (uz nešto tradicionalnije crnu, bijelu i zlatnu), a Liquid Retina ekran dijagonale 10,9 inča ima rezoluciju od 2360 X 1640 piksela. Na gornju izduljenu tipku je dodan senzor za otisak prsta TouchID. Novi iPad Air ima sistemski čip A14 Bionic koji je napravljen na 5-nanometarskom procesu i ima više od 11 milijardi tranzistora te bi trebao garantirati izvanredno snažne performanse. iPad Air će također dobiti i USB-C utor, ima kamere i s prednje i sa stražnje strane (koja je ista kao na iPadu Pro). Cijena počinje od 599 dolara (odnosno od oko 6000 kuna u Hrvatskoj), a na tržište dolazi u listopadu.

image
Prizori s događaja "Time Flies"
Handout/Apple Inc./AFP

Jedna od zanimljivijih stavki na prezentaciji bilo je uvođenje opcije Apple One. Riječ je o paketu kojim se objedinjuju Appleovi softverski servisi - iCloud, Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+ te novouvedeni Apple Fitnes+. Dolazi od jeseni, uz 30 dana besplatnog probnog roka. Apple One paket za zabavu sadrži Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade te 50 GB pohrane u iCloudu i košta 14,95 mjesečno, odnosno 19,95 za Family opciju uz dijeljenje s još 5 osoba (i sadrži 200 GB pohrane u iCloudu). Apple One Premier dodaje Apple News+ i Apple Fitness+ te 2 terabajta u iCloudu i košta 29,95 dolara mjesečno.

Intencija je ovdje jasna - dati kupcima opciju da, ako koriste sve Appleove softverske servise, te iste servise dobiju za jedinstvenu cijenu koja je niža nego kada bi ih plaćali zasebno. S druge strane, omogućuje Appleu da još više u svoj svijet zaključa osoba koje možda dosad nisu koristile neke od njihovih servisa.

Kada će i hoće li uopće Apple One doći u Hrvatsku, međutim, još nije poznato, poglavito stoga što uopće još nemamo Apple TV+, kao ni Apple News+, niti ćemo uskoro dobiti Apple Fitness+.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:37