ČUDESAN OPORAVAK

Sandra Paović: Svaki put kad stanem na noge, osjećam se svojom

Krajem siječnja 2009. sve je šokirala tragedija mlade stolnotenisačice čiji su izgledi da će preživjeti nesreću bili minimalni. Ipak, dokazala je da pobjeđuje u svim životnim bitkama
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Nikad nije pomislila odustati. Bila je hrabra i onda kad je bilo najteže, unatoč teškoj nesreći koja joj je zauvijek promijenila život, usprkos crnim prognozama koje su se prometnule u čudo - jer Sandra Paović danas je na svojim nogama.

- Svaki put kad stojim na vlastitim nogama, osjećam se svojom, kao svoj čovjek - kaže uvijek vedra i nasmijana 26-godišnjakinja. Protekle mjesece provodi mirno, u svom rodnom Vukovaru, s obitelji.

Teško razdoblje iza nje

Uspješnu karijeru te hrvatske stolnotenisačice naprasno je, prije nepune dvije godine, prekinula teška prometna nesreća. U Francuskoj, 30. siječnja 2009., kombi u kojem se prema pariškoj zračnoj luci vozila s kolegicama iz kluba Mondevilleo skliznuo je s ceste. Sandra je teško ozlijeđena, stradala joj je vratna kralježnica. Uslijedile su teške operacije, dramatična borba za život i suočavanje s mogućnošću da više nikada ne prohoda.

Šoping bez sjedanja

- Znam, svjesna sam da je to što danas hodam čudo. Liječnici nisu u početku bili sigurni hoću li uopće moći disati sama. Vjerojatnost da ću ostatak života provesti u kolicima tada je bila 99,9 posto. A ja danas ipak stojim sasvim normalno, napravim pokoji korak i bez štaka u stanu - prepričava nam Sandra. S osmijehom priča o 300-tinjak metara koje uspije prehodati sa štakama, o teškim i napornim vježbama koji niti jedan dan ne propusti.

- Ne mogu očekivati previše. Sigurno neću prijeći pet kilometara i hodati bez štaka jer to je jednostavno nemoguće. Ali ono što mogu sada jest da nastavim vježbati i da moje tijelo stekne automatizam hodanja, znači noga ispred noge, noga ispred noge... Kad to napravite milijun puta, tijelo to zapamti i zato - svaki dan u šetnju, dakle noga ispred noge! Za mene je pomak i kad napravim 50 metara više nego prošle godine. Ili kad odem s dečkom u šoping i uspijem biti na nogama sat vremena bez da sjednem, za mene je to uspjeh - vedro opisuje Sandra.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:15