BEZGRANIČNA ODANOST

RETRIVER SATIMA ČUVAO SVOG MALOG PRIJATELJA Slijepi pinč se nije mogao popeti uz strmu obalu Save, no srećom, uz njega je bio vjerni čuvar

 Foto: Jutarnji list

Dva psa očajno su sjedila uz rijeku Savu u Zagrebu i promatrala je. Obala je bila strma i nisu se mogli popeti - odnosno, manji to nije mogao učinit.

Psić u tipu pinča star je oko 14 godina i slijep. Bez obzira što se satima pokušavao popeti, nije uspio. Očajno je sjeo uz samu rijeku i čekao pomoć. Njegov pseći prijatelj, mladi retriver star oko četiri godine, bez problema se penjao na obalu i vraćao. No, svog prijatelja nije želio ostaviti samog uz rijeku, pa je zato ostao s njim.

Zajedno su sjedili cijelo jutro - mlađi bi se povremeno popeo da provjeri dolazi li netko, no to je njegova starijeg prijatelja vrlo uznemiravalo, pa je prestao. Stisnuo se uz njega i ostao - spreman da, ako bude potrebno, bude uz njega do kraja.

Bio je žedan, ali se nije želio pomaknuti tih pola metra do rijeke, kako se slijepi pas ne bi opet prestrašio da je otišao. Oba su bila žedna, gladna i prestrašena. Čekali su pomoć.

A ona je i došla. Jedan šetač pasa prolazio je tik uz rijeku, a njegovi psi lajanjem su ga upozorili da se nešto nalazi uz blizini. Pogledao je i imao što vidjeti: retriver mu se obradovao i došao k njemu, no njegov prijatelj to nije mogao.

- Pokušao je, ali nije išlo. Retriver se onda spustio i počeo ga njuškom ga počeo gurati prema meni. Bio je jako sretan što sam došao i želio je da njegovog prijatelja izvučem. Kad je vidio da ne ide, nježno ga je primio zubima i pokušao ga tako izvući, ali nije uspio. Onda je počeo trčati k meni na nasip i spuštati se njemu do rijeke, dajući mi do znanja da drugi pas to ne može sam i da ga moram izvući. Na kraju se spustio do rijeke, sjeo pokraj prijatelja i nije se više micao od njega. O takvim primjerima psećeg prijateljstva uvijek sam samo čitao, ali nikad nisam uživo vidio da se jedan pas odbije spasiti bez drugoga. Shvatio je valjda da, ako ode od njega, šansa da neko nađe malenog na toj strmoj obali zapravo je nikakva - kaže Ivan, koji se spustio do rijeke i izvukao nesretnog psića.

Nakon toga su otišli do veterinara na provjeru čipa. Psi su se tamo opustili, najeli i igrali, a retriver je u igri neprestano pazio na svojeg starijeg i slijepog prijatelja. Ivan je u jednom trenutku malog psa uzeo u ruke, ali je retriver na to reagirao zaštitničkim lavežom. Smirio se tek kad je Ivan psa opet spustio na pod.

Veterinarka je više puta provjeravala, no nijedan pas nije imao čip. To je bilo veoma neobično: oba su izgledala njegovano, očigledno je da su odrasli među ljudima i ponašali su se dobro. Ivan kaže kako je najprije pomislio da je vlasnik možda beskućnik, koji nije imao novca da pse čipira. Zato je naredna tri sata proveo sa psima u blizini mjesta na kojem ih je našao, očekujući da će se vlasnik pojaviti. Kako se to nije dogodilo, pozvao je prijatelja u pomoć i zajedno su pse prošetali kvartom. Raspitivali su se poznaje li netko vlasnike pasa, no svi su im odgovorili da ih nikad nisu vidjeli.

Naposljetku su su i pronašli vlasnicu, odnosno, njenu sestru. Ona je rekla kako mlađi pas zna "povremeno prošetati sam", a jutros ga je očito u tome pratio stariji prijatelj. Dodala je da drugi pas pripada njenoj ujni, a da nisu čipirani jer vlasnici to nisu željeli.

No, zakon jasno nalaže: svaki pas mora biti čipiran u roku od tri mjeseca nakon dolaska na svijet, a ukoliko ga vlasnik ne čipira može biti kažnjen sa šest tisuća kuna. Uz to, u ovom je slučaju problematična činjenica da svi veterinari automatski čipiraju pse kad ih cijepe, što znači da nijedan pas godinama očigledno nije cijepljen protiv zaraznih bolesti niti bjesnoće. Osim toga, kazna za napuštanje pasa, a pas koji luta bez nadzora automatski je napušten pas, je 15 tisuća kuna.

- Znam da bih vlasnike trebao prijaviti veterinarskom inspektoratu, ali i socijalnoj službi, jer time što nisu cijepili psa roditelji ugrožavaju svoju djecu, a žena mi je rekla da ih imaju troje. No, iskustvo mi govori da bi posljednice snosila samo ta divna životinja, koja nije htjela napustiti prijatelja u nevolji, a neodgovorni vlasnici ne bi iz toga ništa naučili - kaže Ivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:32